Smakosze.pl
Pizza pełnoziarnista

pixabay.com

Pizza pełnoziarnista

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Pizza to absolutnie jedno z tych fenomenalnych dań, którym trudno się nie zachwycić. Dowodem na to może być fakt, że z Włoch rozprzestrzeniła się do tak wielu państw. Niestety, co dobre, często nie jest zdrowe i tak jest w przypadku standardowej pizzy, która potrafi być naprawdę kaloryczna. Jeśli jednak nie chcesz odmawiać sobie swojej własnej, domowej pizzy, możesz tym razem spróbować przepisu na pizzę pełnoziarnistą, to zdecydowanie zdrowsza opcja od standardowej wersji pszennej.

Pizza - skąd pochodzi?

Odpowiedź na to pytanie znają nawet dzieci. Uznaje się, że pizza pochodzi z Włoch, a na pewno to właśnie Włosi rozprzestrzenili ją na świecie, ponieważ mówi się też o tym, że pierwowzór pizzy odnaleźć możemy już w Starożytnym Egipcie i Grecji! Powszechnie wyróżniamy dwa rodzaje pizzy, neapolitańską o bardzo cienkim cieście ok. 0,3.-0,5 cm oraz pizzę rzymską o grubszym cieście.

Pizza pełnoziarnista - przepis na ciasto

Przygotowanie ciasta na pizzę pełnoziarnistą nie jest czasochłonne i nie wymaga zakupienia wielu składników. Należy jednak pamiętać o czasie, który trzeba przeznaczyć na wyrośnięcie ciasta.

składniki (4 porcje)

  • 300 g mąki pełnoziarnistej

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżka oliwy

  • 300 ml wody

  • sól

przygotowanie:

  • Przygotować miseczkę, wsadzić do niej pokruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę mąki i 100 ml ciepłej wody i zostawić na około 10 minut.

  • Pozostałą mąkę przesypać do miski, dodać szczyptę soli. Następnie do miski wlać przygotowany drożdżowy zaczyn, a potem powoli, cały czas mieszając, dolać około 200 ml ciepłej wody.

  • Do miski dodać 1 łyżkę oliwy i rozpocząć proces zagniatania ciasta wewnątrz miski, który powinien potrwać około 3 minut.

  • Miskę z zagniecionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż drożdże pozwolą ciastu wyrosnąć, powiększając jego objętość około dwukrotnie.

  • Gdy ciasto urośnie, podzielić je w zależności od tego, jakiej wielkości chcemy pizzę. Wybrany kawałek rozciągamy palcami na desce podsypanej mąką, a następnie przekładamy na blachę do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 10 minut.

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni i po posypaniu ciasta dodatkami oraz dodaniem sosu pomidorowego, piec pizzę przez około pół godziny. 

Oczywiście nikt z nas nie będzie jadł samego ciasta na pizzę, gdy dowolność dodatków jest tak duża, a ilość gatunków sera niezmierzona! :) Niezależnie od tego, jakie dodatki wybierzesz, podstawą jest sos pomidorowy, który również w prosty sposób można wykonać samodzielnie.

Sos pomidorowy - przepis

składniki:

  • ¾ puszki pomidorów w sosie własnym bez skórki

  • 2 ząbki czosnku

  • bazylia, oregano

  • sól, pieprz

przygotowanie:

  • Pomidory z puszki zmiksować do momentu powstania gładkiej masy.

  • Do zmiksowanych pomidorów dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie bazylię, oregano, sól i pieprz. Całość jeszcze raz zblendować na małych obrotach.

Jeśli chodzi o sos pomidorowy, możesz dodać do niego dowolne zioła, które lubisz. Do sosu możesz dodać także nieco oliwy.

Jakie dodatki pasują do pizzy pełnoziarnistej?

Dobra wiadomość jest taka, że Twoje ulubione składniki używane dotychczas podczas przygotowania pizzy ze standardowej mąki pszennej, mogą zostać użyte także w przypadku pizzy pełnoziarnistej! Ponadto, jeśli obawiasz się, że pizza będzie smakować inaczej, niż ta, której smak jest Ci dobrze znany, owszem będzie, ale jest tak chrupiąca (zawsze!), że z pewnością zasmakuje każdemu.

W mojej ocenie do tego rodzaju pizzy idealnie pasuje połączenie sera mozzarella, szynki parmeńskiej, pomidorków koktajlowych, rukoli, oliwy i parmezanu. Jeśli tak jak ja uwielbiasz ten rodzaj pizzy, wystarczy, że na posmarowane sosem pomidorowym ciasto, położysz równomiernie plastry mozzarelli. Reszta składników może zostać dodana po upieczeniu (a nawet musi - w przypadku rukoli). Do tego starty na plastry parmezan, świeża rukola, szynka parmeńska porwana w palcach na kawałki i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Taka pizza zdecydowanie zachwyca!

A Wy macie swoją ulubioną pizzę? Podzielcie się tym, z jakim dodatkiem jecie pizzę najchętniej i spróbujcie dołączyć go do Waszej domowej pizzy pełnoziarnistej!

undefinedundefinedundefinedundefined

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi z mięsem

Przepisy

Przepis na pierogi z mięsem po rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?

Czytaj więcej >
sałatka

Przepisy

Nietypowa sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna pasta z makreli o pomidorowym smaku

Czytaj więcej >
kotlety z marchewki

Przepisy

Lekkie i zdrowe kotleciki marchewkowe - lepsze niż mielone

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, rozpływająca się w ustach golonka w miodzie

Czytaj więcej >