Sprytny sposób na elastyczne naleśniki. Wystarczy 1 zasada, a wyjdą lepsze niż od Gessler
Sekretem idealnych naleśników nie jest smażenie, a ciasto. Musi być przygotowane w odpowiedni sposób, aby było elastyczne i delikatne. Nie dodawaj całych jajek do masy. Oddziel białka od żółtek, a z białek ubij pianę. Wtedy usmażysz najlepsze naleśniki.
Naleśniki są świetnym pomysłem na słodki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Domowe, słodkie placki smakują rewelacyjnie z dżemem, konfiturą, owocami, serkiem waniliowym i innymi dodatkami. Naleśniki będą o wiele lepsze, kiedy przyrządzimy je według tradycyjnej receptury.
Do ciasta na naleśniki dodajemy 2 łyżki roztopionego masła. Dzięki niemu ciasto nie będzie przyklejać się do patelni, nie będzie się rwać , a my do smażenia wykorzystamy naprawdę niewielką ilość oleju rzepakowego. Naleśniki będą więc o wiele lżejsze. Do ciasta warto dodać również cukier z wanilią.
Naleśniki będą elastyczne, puszyste i delikatne, kiedy dodamy do ciasta ubitą na sztywno pianę z białek. Piana świetnie spulchni przygotowaną masę. Nie musimy dodawać już sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Do naleśników dodajemy nie tylko mleko, ale i wodę gazowaną, która wzmocni efekt piany z białek.
Przepis na najlepsze naleśniki
Składniki:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1,5 szklanki mleka
-
2 jajka
-
1,5 szklanki wody gazowanej
-
2 łyżki roztopionego masła
-
opakowanie cukru z wanilią
-
szczypta soli
-
olej rzepakowy do smażenia
Najlepszy sposób na elastyczne naleśniki. Już nigdy nie zrobisz ich inaczej
Białka oddziel od żółtek. Żółtka przełóż do większej miski. Utrzyj z cukrem i roztopionym masłem, następnie wlej mleko i wymieszaj. Do masy wsypuj stopniowo mąkę, następnie wlej wodę gazowaną.
Masę dokładnie wymieszaj i odstaw. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj do przygotowanego ciasta, wymieszaj delikatnie łyżką. Naleśniki smaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego na złoty kolor.
Przygotuj również delikatne racuchy z kaszy manny i wyśmienite racuchy serowe rodem z PRL-u. Słodkie posiłki posmakują każdemu łasuchowi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zalej nią liście laurowe. Niezwykła herbatka ma wspaniałe działanie
-
Nowe informacje o cenach mleka i masła. Polacy będą zaskoczeni
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama