Smakosze.pl Produkty Sprzedają domowe ogórki kiszone. Cena 4 słoików nie mieści się w głowie
Fot. Canva/Africa images

Sprzedają domowe ogórki kiszone. Cena 4 słoików nie mieści się w głowie

20 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ogórki kiszone to przysmak, bez którego nie wyobrażamy sobie naszej rodzimej kuchni. Niestety, okazuje się, że za jeden słoik od nieprofesjonalnych producentów trzeba zapłacić od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu złotych. Sprawę skomentował nawet jeden z polityków, którego wysokie ceny w ogóle nie zaskakują.

Ogórki kiszone to kosztowny przysmak

W wielu polskich domach ogórki kiszone przygotuje się własnoręcznie w ramach tak zwanych zapasów na zimę. Przysmak smakuje wszystkim tak bardzo, że często jeszcze przed końcem czwartej pory roku z półek spiżarni znika ostatni słoik z przetworami. W takich sytuacjach większość z nas sięga po sklepowe ogórki, ale okazuje się, że istnieje także inna możliwość.

W Internecie można natknąć się na ogłoszenia, w których oferowane są domowe ogórki kiszone. Pomysł brzmi fantastycznie, jednak trzeba liczyć się ze sporymi wydatkami. Cena słoika z przetworami może przekroczyć nawet kilkadziesiąt złotych.

kiszone.jpg
Fot. Canva/robert6666
Biorę kapustę kiszoną i zalewam tym sosem. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi

Ile kosztują domowe ogórki kiszone?

Na popularnej platformie z ogłoszeniami dostępne są oferty sprzedaży domowych ogórków kiszonych. Osoby publikujące oferty zapewniają, że przetwory są pozbawione chemii, a samo warzywo ma pochodzić z własnych upraw. Mimo to cena takich ogórków może przyprawić o zawrót głowy.

Dalsza część tekstu pod filmem.

W ofercie dostępne są ogórki kiszone w plastikowych, 5-litowych butelkach po wodzie. Koszt przetworów waha się od 50 do 55 złotych. W tym wypadku cena wydaje się całkiem korzystna, ale w wypadku przetworów w szklanych słoikach ceny są znacznie wyższe. Szukając ogórków, można znaleźć również oferty, w której sprzedawcy sprzedają cztery słoiki w cenie 120 zł. W niektórych regionach kraju można natknąć się również na ceny oscylujące w granicach 20 złotych za słoik.

pieniądze.jpg
Fot. Canva/marcinmarszal

Skąd takie ceny?

Fakt przyjrzał się sytuacji na rynku ogórków kiszonych i o komentarz w sprawie poprosił Janusza Piechocińskiego, byłego wicepremiera. Polityk znany jest jako ekspert od rynku żywności i rolnictwa. W jego opinii wysokie ceny ogórków kiszonych są spowodowane rosnącymi kosztami energii, które ponoszą nawet lokalni, mali producenci.

Naszą miejscową produkcję szklarniową zabijają ceny węgla i gazu. Produkcja się kurczy przez wysokie koszty i konkurencyjność importu, a to przekłada się na ceny ogórków – zaznaczył w rozmowie z faktem Piechociński.

Ekspert został również zapytany, o to, co myśli o cenach, za które sprzedawane są domowe przetwory. Odpowiedź można naprawdę zaskoczyć.

20 złotych za kilogram ogórków szklarniowych to nie fanaberia. To pochodna wysokich kosztów produkcji – twierdzi były wicepremier.

Sprawdź także

szklarnia.jpg
Fot. Canva
Po prostu wrzuć jajka do mleka. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem
Nie chcą mięsa w szkolnych stołówkach. Pomysł radnych spotkał się z falą krytyki
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy