Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Weź pomidora i przyklej do niego taśmę. Jeszcze podziękujesz za ten patent
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.02.2025 22:00

Weź pomidora i przyklej do niego taśmę. Jeszcze podziękujesz za ten patent

pomidor
Fot. youtube.com/smartfox

Pomidory niezmiennie królują w naszych kuchniach. Używamy ich do zup, sosów, sałatek i kanapek. Za chwilę poznasz przydatny trik, który jest wprost niezbędny, jeśli masz w kuchni te właśnie warzywa. Przyda się pomidor i kawałek taśmy klejącej.

Jak przedłużyć świeżość pomidorów

Chociaż dla coraz większej liczby z nas, jak pokazują badania, codzienne zakupy stają się rzeczywistością, wiele osób wciąż robi zapasy na tydzień albo i dłużej. Pojawia się więc problem zużywania produktów, które kupimy – jak poprawnie przechowywać te, które z założenia mają krótką żywotność?

Najgorzej jest z warzywami i owocami, które mają skłonności, by dojrzewać nawet wiele czasu po zerwaniu. Dlatego kiście bananów, papryka, ziemniaki czy pomidory mają swoje własne zasady dotyczące możliwie najlepszego przechowywania. Jak jest w wypadku tych ostatnich?

kopczyk pomidorów
fot. Canva
Ogromna zmiana dla klientów Dino. Tego produktu już nie dostaną w sklepie

Kiedy pomidory psują się szybciej

Żeby dojść do tego, jak najlepiej przechowywać pomidory, należy najpierw je zrozumieć. Warzywa te, które faktycznie są owocami, otoczone są skórką całkiem skuteczną w przetrzymywaniu wilgoci w środku, a szkodników – w tym pleśni – na zewnątrz. Ich najsłabszym ogniwem jest szypułka, czyli miejsce, w którym zostały zerwane z krzaka.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Na niedojrzałym, a w każdym razie nieprzejrzałym pomidorze szypułka trzyma się nieźle. Jeśli więc przechowujemy pomidory na gałązce, są one całkiem nieźle zabezpieczone na dłużej. Jeżeli jednak mamy pomidory już bez zielonych końcówek, ich pępek można zabezpieczyć, by nie uciekała z niego wilgoć i nie przenikały pleśnie.

szypułka pomidora
fot. Canva

Sztuczka z taśmą na pomidory

W internecie można znaleźć wiele porad, które mówią o przyklejaniu taśmy w miejscu, gdzie kiedyś była gałązka pomidora. (Jednym z nich jest kanał Smart Fox, z którego zaczerpnęliśmy ilustrację). Czy to działa? Tak! Jednak warto uczciwie przyznać, że nie jest to konieczne. Mniej więcej podobnie przechowują się pomidory po prostu ułożone szypułką do dołu na talerzu. Taśma może w tej sytuacji wydłużyć ich żywotność o dodatkowy dzień.

Eksperymenty pokazują, że takie zakrycie szypułki pomidora potrafi ograniczyć utratę wilgoci o nawet 70%. Sprawia ono, że dojrzałe pomidory utrzymają się w dobrym stanie nawet do czterech dni po tym, kiedy staną się naprawdę dobre do jedzenia. Gdzie je przechowywać?

zaklejony pomidor
Fot. youtube.com/smartfox

Pomidory w lodówce i bez

Obiegowa mądrość mówi, że pomidorów pod żadnym pozorem nie należy przechowywać w lodówce. Jest to jednak nieco bardziej skomplikowane. Jeśli mamy do wyboru naprawdę nagrzaną kuchnię i nasłonecznione miejsce, warzywom z pewnością będzie tam za ciepło. Latem w nasłonecznionym miejscu temperatura może wynosić z powodzeniem ponad 30 stopni Celsjusza, choć jako pokojową przyjmuje się przeważnie 20 stopni.

Z drugiej strony, o ile lodówkę kojarzymy z wyjątkowo niską temperaturą, środkowe półki często otwieranej chłodziarki mogą mieć średnią temperaturę ponad 10 stopni. Dla dojrzałego pomidora nie będzie to problem. A zatem warto przełożyć je do lodówki, (zaklejoną) szypułką do dołu, by przedłużyć ich termin przydatności.

Wypróbuj też przepisy na kluski kładzione i szybkie domowe pączki.

pomidory na gałązce
fot. Canva