Biorę kapustę kiszoną i zalewam tym sosem. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi

Ten banalny i błyskawiczny obiad z piekarnika to zdrowe danie na bazie kapusty kiszonej. Przygotowuje się go niezwykle łatwo i równie łatwo odgrzewa. Dlatego sprawdzi się jako posiłek przygotowany z góry na więcej niż jeden dzień.
Zapiekana kapusta kiszona
O tym, że kapustę kiszoną można obrabiać cieplnie, Polaków przekonywać nie trzeba. A jednak jest w tym przepisie coś wyjątkowego. Oto sposób na nietypową zapiekankę kapuścianą z mięsem mielonym.
Danie jest proste w przygotowaniu niczym zapiekanka. Mięso dodaje mu sytości, kapusta – nieco odchudza. To w końcu niskokaloryczne i gaszące apetyt warzywo, które w kiszonym wydaniu jest dodatkowo świetnym ładunkiem witamin i probiotyków. Podobnie jak każdą inną zapiekankę, także i tę zapiec można z serem lub zrezygnować z tego składnika, by odjąć kalorii naszemu obiadowi.

Kapusta kiszona na obiad
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Do sosu mięsnego użyty jest tam koncentrat pomidorowy. Jeśli zamiast niego użyjemy passaty czy pomidorów w puszce, pamiętajmy, by zaplanować nieco więcej gotowania dla zredukowania sosu do pożądanej gęstości.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 100 ml passaty
- 200 g jogurtu naturalnego
- Opcjonalnie: 100 g mozzarelli
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, papryka, kminek

Obiad z zapiekanej kapusty
Kapustę płuczemy, jeśli jest bardzo kwaśna. Odciskamy z nadmiaru soku i siekamy. Przyprawiamy pieprzem i kminkiem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Przysmażamy na patelni do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone, solimy, przyprawiamy papryką i obsmażamy. Kiedy będzie rumiane, dodajemy koncentrat pomidorowy lub passatę. Dusimy, aż uzyskamy niezbyt rzadką konsystencję.

Kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Wyrównujemy warstwę i posypujemy połową posiekanej natki pietruszki. Na wierzch układamy kapustę kiszoną.
Na warstwę kapusty wykładamy jogurt. Przyprawiamy solą i pieprzem i wyrównujemy. Jeśli decydujemy się na użycie sera, posypujemy nim zapiekankę. Wstawiamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przed podaniem na obiad zapiekankę posypujemy pozostałą natką pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na kładzione kluski i barszcz na maślance.






































