Starmach pokazała, jak robi naleśniki z sosem pomarańczowym. Światowy hit na Twoim stole
Naleśniki z sosem pomarańczowym są elegancką i niesamowicie smaczną, słodką wersją dobrze znanego rarytasu. Z przepisem Ani Starmach przygotujecie je w kilka chwil i oczarujecie nimi domowników. Potrawa doskonale sprawdzi się na deser, podwieczorek, a nawet na lekką kolację.
Pochodzące z Francji crêpes Suzette, czyli deser składający się z naleśników i pysznego sosu z karmelizowanego cukru i masła doprawionego sokiem pomarańczowym, z łatwością przygotujecie w domu. Jedynym składnikiem, którego znalezienie będzie konieczne, jest likier pomarańczowy.
Sekretem smaku tej odsłony delikatnych i cienkich naleśników jest bowiem flambirowanie, czyli podpalenie dania bezpośrednio przed podaniem. Pozwala ono na dosmaczenie potrawy, która finalnie jednak nie zawiera alkoholu. Przy okazji przysmak nabiera też przyje,nego karmelowego posmaku.
Przepis na naleśniki z sosem pomarańczowym Ani Starmach
Składniki na ciasto:
-
2 duże jaja
-
125 ml wody
-
125 ml mleka
-
75 g mąki pszennej
-
10 g masła
-
szczypta soli
-
pół cytryny
Składniki na sos:
-
5 średnich pomarańczy
-
20 ml likieru pomarańczowego
-
30 g cukru
-
30 g masła
Jak zrobić naleśniki z sosem pomarańczowym? Przepis Ani Starmach jest niezawodny
Masło topimy i studzimy. W misce umieszczamy mąkę, sól, mleko, wodę, całe jaja i skórkę otartą z cytryny. Wlewamy przestudzony tłuszcz i dokładnie łączymy składniki. Gdy uzyskamy jednolitą masę, przystępujemy do smażenia cienkich naleśników na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Na tej samej patelni karmelizujemy cukier i łączymy go z masłem oraz sokiem wyciśniętym z owoców. W powstałym sosie umieszczamy złożone w trójkąty naleśniki. Całość polewamy likierem i podpalamy. Gdy alkohol przestanie płonąć, podajemy potrawę. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smaczne naleśniki. Szczególnie polecamy budyniową odsłonę z twarogiem , która posmakuje nie tylko dzieciom. Być może też skuszą was wytrawne naleśniki z jajem sadzonym .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Danusia do ciasta na pączki dodaje niezwykły składnik. Tak miękkich jeszcze nie jadłeś
-
Jak przygotować doskonałe kluski śląskie? Wyjaśnia rodowita Ślązaczka
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: aniastarmach