Staropolski rosół od Tomasza Strzelczyka
Rosół staropolski jest najbardziej klasycznym sposobem przygotowania tej zupy, który pozwala uzyskać aromatyczny i esencjonalny wywar. Tomasz Strzelczyk zaprezentował na swoim kanale YouTube własną wersję tradycyjnego bulionu. Niżej prezentujemy krok po kroku, jak ją wykonać. Z pewnością mało kto będzie się mógł powstrzymać i zjeść jedynie jeden talerz.
Rosół staropolski wyróżnia się idealną złocistą barwą, gęstą konsystencją, a także intensywnym aromatem, który wyczuwa się w całym mieszkaniu podczas gotowania. Kluczem do uzyskania dobrego bulionu jest użycie składników najlepszej jakości, a także kilku rodzajów mięs.
Tomasz Strzelczyk w swojej wersji używa tylko dwóch mięs - całej kury oraz wołowiny. Czerwone mięso wydobędzie z siebie ostrzejszy smak, a kura stanie się bazą całej zupy. Nie można również zapomnieć o opaleniu cebuli nad palnikiem. Przypalone warzywo to kolejny waży element, bez którego rosół nie będzie miał odpowiedniego koloru.
Przepis na rosół staropolski Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
1 kura
-
4 litry wody
-
300 g wołowiny
-
3 marchewki
-
pół selera
-
2 pory
-
2 pietruszki
-
3 cebule
-
2 cebule przypalone
-
5 liści laurowych
-
kilka suszonych grzybów
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
pieprz
-
sól
Zacznij od oczyszczenia kury z podrobów, a następnie podziel ją na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Zalej go zimną wodą, dodaj wołowinę i postaw na gazie. Ustaw dużą moc, a gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień na średni. Przez godzinę wyławiaj z powierzchni szumowiny, które wypływają z mięsa.
Wszystkie warzywa z włoszczyzny obierz ze skórki, umyj pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki. Dwie cebule opal nad palnikiem, a trzy podziel na połówki. Wrzuć je do garnka, dodaj suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz w ziarnach. Gotuj wywar na wolnym ogniu przez godziny.
Po tym czasie wyłów wszystkie warzywa, przyprawy oraz mięso. Marchewkę pokrój w plasterki, a mięso oddziel od kości. Rosół podawaj z makaronem, kawałkami marchwi, mięsa oraz świeżo posiekanej natki pietruszki. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny rosół Anny Lewandowskiej. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, dlaczego szefowie kuchni wlewają do rosołu odrobinę octu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: film na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube Zapraszamy na nasz Instagram