Babciny klasyk inaczej - smażone, chrupiące kopytka z serem
Jeśli zostały ci ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, możesz je odsmażyć i podać do obiadu. Jednak łatwo zamienisz je też w nową, pyszną potrawę. Przygotuj z nich smażone, chrupiące kopytka z serem. To babciny klasyk, który postanowiliśmy odmienić i zrobić nieco inaczej niż zwykle. Jesteśmy pewni, że zachwycisz się ich smakiem.
Kopytka to wersja ziemniaczanych klusek. Zwykle ugotowane ziemniaki po wytłuczeniu zagniata się z mąką i jajkiem, a uformowane kopytka gotuje w osolonym wrzątku. Dziś jednak ulepszymy nieco tę dobrze już znaną wersję.
Do środka włożymy trochę żółtego sera — a niech się przyjemnie ciągnie. A całość, zamiast gotować, obtoczymy w tartej bułce i usmażymy na oleju. Takie kopytka są nie tyle dodatkiem do obiadu, ile samodzielnym daniem. Możesz je podać np. z sosem czosnkowym i surówką.
Babciny klasyk inaczej — smażone, chrupiące kopytka z serem
Składniki:
50 dag ugotowanych ziemniaków
7 dag mąki ziemniaczanej
7 dag mąki pszennej
1 jajko
ok. 20 dag żółtego sera w kawałku
sól, pieprz, mielona papryka
1/2 szklanki mleka
tarta bułka do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie smażonych kopytek z serem
Jeśli masz świeżo ugotowane ziemniaki, osusz je i wytłucz, póki są ciepłe. Zimne ziemniaki podgrzej w kuchence mikrofalowej i wytłucz lub przepuść przez praskę.
Do ziemniaków dodaj obie mąki, jajko i trochę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Żółty ser pokrój w wąskie, długie słupki.
Ciasto ziemniaczane podziel na kilka części. Podsypując mąką, z każdej uformuj podłużny wałek. Wciśnij w niego słupek żółtego sera, dokładnie oblep.
Każdy wałek ciasta lekko spłaszcz, pokrój na kawałki, zalep końce, by nie wypływał ser. Kopytka zanurz w mleku, obtocz w tartej bułce z przyprawami, usmaż na patelni z olejem.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować ziemniaczane krokiety, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na kluski śląskie.
Źródło: canva/melgfg
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ostra-na-slodko Zapraszamy na nasz Instagram