Smakosze.pl
tłuczenie ziemniaków

canva/travellinglight

Babciny klasyk inaczej - smażone, chrupiące kopytka z serem

2 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli zostały ci ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, możesz je odsmażyć i podać do obiadu. Jednak łatwo zamienisz je też w nową, pyszną potrawę. Przygotuj z nich smażone, chrupiące kopytka z serem. To babciny klasyk, który postanowiliśmy odmienić i zrobić nieco inaczej niż zwykle. Jesteśmy pewni, że zachwycisz się ich smakiem.

Kopytka to wersja ziemniaczanych klusek. Zwykle ugotowane ziemniaki po wytłuczeniu zagniata się z mąką i jajkiem, a uformowane kopytka gotuje w osolonym wrzątku. Dziś jednak ulepszymy nieco tę dobrze już znaną wersję.

Do środka włożymy trochę żółtego sera — a niech się przyjemnie ciągnie. A całość, zamiast gotować, obtoczymy w tartej bułce i usmażymy na oleju. Takie kopytka są nie tyle dodatkiem do obiadu, ile samodzielnym daniem. Możesz je podać np. z sosem czosnkowym i surówką.

zapiekanka z jajkiem

Zapiekanka śniadaniowa z ziemniaków, jajka i sera

CZYTAJ DALEJ

Babciny klasyk inaczej — smażone, chrupiące kopytka z serem

Składniki:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków

  • 7 dag mąki ziemniaczanej

  • 7 dag mąki pszennej

  • 1 jajko

  • ok. 20 dag żółtego sera w kawałku

  • sól, pieprz, mielona papryka

  • 1/2 szklanki mleka

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie smażonych kopytek z serem

Jeśli masz świeżo ugotowane ziemniaki, osusz je i wytłucz, póki są ciepłe. Zimne ziemniaki podgrzej w kuchence mikrofalowej i wytłucz lub przepuść przez praskę.

Do ziemniaków dodaj obie mąki, jajko i trochę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Żółty ser pokrój w wąskie, długie słupki.

Ciasto ziemniaczane podziel na kilka części. Podsypując mąką, z każdej uformuj podłużny wałek. Wciśnij w niego słupek żółtego sera, dokładnie oblep.

Każdy wałek ciasta lekko spłaszcz, pokrój na kawałki, zalep końce, by nie wypływał ser. Kopytka zanurz w mleku, obtocz w tartej bułce z przyprawami, usmaż na patelni z olejem.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować ziemniaczane krokiety, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na kluski śląskie.

kopytka smażone

kopytka smażone

Źródło: canva/melgfg

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ostra-na-slodko

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana

Przepisy

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem

Czytaj więcej >
placki z cukinii

Przepisy

Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Czytaj więcej >