Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babciny klasyk inaczej - smażone, chrupiące kopytka z serem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.12.2021 01:00

Babciny klasyk inaczej - smażone, chrupiące kopytka z serem

tłuczenie ziemniaków
canva/travellinglight

Jeśli zostały ci ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, możesz je odsmażyć i podać do obiadu. Jednak łatwo zamienisz je też w nową, pyszną potrawę. Przygotuj z nich smażone, chrupiące kopytka z serem. To babciny klasyk, który postanowiliśmy odmienić i zrobić nieco inaczej niż zwykle. Jesteśmy pewni, że zachwycisz się ich smakiem.

Kopytka to wersja ziemniaczanych klusek. Zwykle ugotowane ziemniaki po wytłuczeniu zagniata się z mąką i jajkiem, a uformowane kopytka gotuje w osolonym wrzątku. Dziś jednak ulepszymy nieco tę dobrze już znaną wersję.

Do środka włożymy trochę żółtego sera — a niech się przyjemnie ciągnie. A całość, zamiast gotować, obtoczymy w tartej bułce i usmażymy na oleju. Takie kopytka są nie tyle dodatkiem do obiadu, ile samodzielnym daniem. Możesz je podać np. z sosem czosnkowym i surówką.

Babciny klasyk inaczej — smażone, chrupiące kopytka z serem

Składniki:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków

  • 7 dag mąki ziemniaczanej

  • 7 dag mąki pszennej

  • 1 jajko

  • ok. 20 dag żółtego sera w kawałku

  • sól, pieprz, mielona papryka

  • 1/2 szklanki mleka

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie smażonych kopytek z serem

Jeśli masz świeżo ugotowane ziemniaki, osusz je i wytłucz, póki są ciepłe. Zimne ziemniaki podgrzej w kuchence mikrofalowej i wytłucz lub przepuść przez praskę.

Do ziemniaków dodaj obie mąki, jajko i trochę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Żółty ser pokrój w wąskie, długie słupki.

Ciasto ziemniaczane podziel na kilka części. Podsypując mąką, z każdej uformuj podłużny wałek. Wciśnij w niego słupek żółtego sera, dokładnie oblep.

Każdy wałek ciasta lekko spłaszcz, pokrój na kawałki, zalep końce, by nie wypływał ser. Kopytka zanurz w mleku, obtocz w tartej bułce z przyprawami, usmaż na patelni z olejem.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować ziemniaczane krokiety, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na kluski śląskie.

kopytka smażone
kopytka smażone

Źródło: canva/melgfg

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ostra-na-slodko Zapraszamy na nasz Instagram