Staropolskie krokiety dziadowskie z kapustą - prosto i bez zawijania
W kuchni staropolskiej wiele były potraw wykwintnych, ale także i ekonomicznych. Do tych ostatnich należą staropolskie krokiety dziadowskie z kapustą. Choć danie to przygotowuje się z prostych i tanich składników, to smak jego jest doskonały. Koniecznie spróbujcie.
Krokiety mają wiele postaci. Mianem takim określa się np. obsmażane naleśniki z wytrawnym farszem, a także podłużne czy też okrągłe formy przygotowywane z masy warzywnej. Do tych ostatnich nawiązują krokiety dziadowskie. W ich składzie można znaleźć kaszę, ziemniaki i kiszoną kapustę. Krokiety te są pożywne i mają wyrazisty, ciekawy smak.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na staropolskie krokiety dziadowskie z kapustą
Składniki:
-
2 cebule
-
olej
-
20 dag grzybów
-
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy
-
1 szklanka ugotowanych ziemniaków
-
1 szklanka podduszonej, kiszonej kapusty
-
2 jajka
-
1 szklanka tartej bułki
-
kminek mielony
-
słodka papryka mielona
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie krokietów dziadowskich z kapustą
Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na 2-3 łyżkach oleju. Dodaj posiekane grzyby, przesmaż mieszając, oprósz solą i pieprzem, odparuj nadmiar wody.
Cebulę podsmażoną z grzybami dodaj do kaszy, ziemniaków i kiszonej kapusty. Całość przepuść przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnij melakserem.
Do masy dodaj jedno jajko, wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, kminkiem i mieloną papryką. Formuj z niej podłużne krokiety.
Krokiety panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a potem w tartej bułce. Smaż na sporej ilości tłuszczu, aż z każdej strony będą rumiane. Podawaj np. z czystym, czerwonym barszczem.
Na naszych stronach znajdziecie też inne receptury zaczerpnięte z kuchni staropolskiej. Zobaczcie jak przygotować staropolską czerninę lub staropolskie kotlety schabowe .
Źródło zdjęcia: canva/macniak
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: 365 Obiadów na polskim stole na co dzień i od święta; Ewa Aszkiewicz i Romana Chojnacka