Smakosze.pl

wikimedia/ licencja CC 3.0 / zdjęcie poglądowe

Przepis na staropolską czerninę

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Mało które danie budzi aż tyle kontrowersji, co czernina. Przygotowana na bazie krwi kaczki zupa ma tylu swoich zwolenników, co przeciwników. Ci pierwsi uważają ją za naprawdę wielki przysmak.

Potrawa budzi obecnie sporo kontrowersji z powodów etycznych. Coraz więcej mówi się o szkodliwym wpływie mięsa na nasze środowisko. Ostatnio padł nawet pomysł wprowadzenia specjalnego podatku od tego produktu, o czym pisaliśmy tutaj .

Niezależnie od tego, w której znajdujemy się grupie, to warto zapoznać się z przepisem na czerninę nawet ze względu na jego regionalną i historyczną wartość. Wspomnienie dania było zawarte nawet w Panu Tadeuszu. Za czasów Pierwszej Rzeczpospolitej pełniło ono funkcję czarnej polewki, która oznaczała odmowę oświadczyn.

Przepis na staropolską czerninę

Składniki:

  • 4 porcje rosołowe z kaczki

  • włoszczyzna

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • pieprz

  • suszone owoce np. jabłka

  • 200 ml kaczej krwi

  • łyżka mąki

  • ocet 

  • łyżeczka majeranku

  • sól

  • cukier

Sposób wykonania:

Włóż do garnka umytą wcześniej porcję kaczki wraz z listkami laurowymi, ziarnami ziela angielskiego orz pieprzu. Zalej je zimną wodą i dopraw solą. Gotuj wywar na małym ogniu przez około 2 godzin, licząc od momentu jego zagotowania.

Po godzinie dodaj do wywaru warzywa oraz suszone owoce. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnij całą zawartość garnka (poza bulionem). Rozdrób porcje kaczki,  warzywa pokrój na niewielkie kawałki i dodaj do zupy. Wlej również do niej kilka łyżek octu.

W oddzielnym naczyniu wymieszaj kilka łyżek wody z mąką i krwią kaczki. Wlej zawartość do zupy przy pomocy sitka, aby zatrzymać wszelkie grudki. Wszystko ze sobą wymieszaj i gotuj przez kilka minut

Na koniec włóż do zupy ugotowane mięso oraz warzywa. Danie popraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Zupę możesz podawać z makaronem. Proces przygotowania staropolskiej czerniny możesz również zobaczyć m.in. na kanale Kocham Gotować na You Tube.

Interesuje Cię polska kuchnia? Niedawno podawaliśmy przepisy na kultowe szare kluchy oraz pampuchy .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps/wikipedia

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >