Czernina budzi ogromne emocje
wikimedia/ licencja CC 3.0 / zdjęcie poglądowe

Przepis na staropolską czerninę

Czernina to staropolskie danie, które do dziś budzi wiele kontrowersji. Jej głównym składnikiem jest bowiem krew z kaczki. Pomimo wielu emocji jakie budzi, wielu z nas wspomina ją z rozrzewnieniem. Przypominamy przepis na słynną czerninę.

Mało które danie budzi aż tyle kontrowersji, co czernina. Przygotowana na bazie krwi kaczki zupa ma tylu swoich zwolenników, co przeciwników. Ci pierwsi uważają ją za naprawdę wielki przysmak.

Potrawa budzi obecnie sporo kontrowersji z powodów etycznych. Coraz więcej mówi się o szkodliwym wpływie mięsa na nasze środowisko. Ostatnio padł nawet pomysł wprowadzenia specjalnego podatku od tego produktu, o czym pisaliśmy tutaj.

Niezależnie od tego, w której znajdujemy się grupie, to warto zapoznać się z przepisem na czerninę nawet ze względu na jego regionalną i historyczną wartość. Wspomnienie dania było zawarte nawet w Panu Tadeuszu. Za czasów Pierwszej Rzeczpospolitej pełniło ono funkcję czarnej polewki, która oznaczała odmowę oświadczyn.

Przepis na staropolską czerninę

Składniki:

  • 4 porcje rosołowe z kaczki
  • włoszczyzna
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • suszone owoce np. jabłka
  • 200 ml kaczej krwi
  • łyżka mąki
  • ocet
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • cukier
Lody Ekipy Fritza w Lidlu i BiedronceLody Ekipy Fritza w Lidlu i BiedronceCzytaj dalej

Sposób wykonania:

Włóż do garnka umytą wcześniej porcję kaczki wraz z listkami laurowymi, ziarnami ziela angielskiego orz pieprzu. Zalej je zimną wodą i dopraw solą. Gotuj wywar na małym ogniu przez około 2 godzin, licząc od momentu jego zagotowania.

Po godzinie dodaj do wywaru warzywa oraz suszone owoce. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnij całą zawartość garnka (poza bulionem). Rozdrób porcje kaczki, warzywa pokrój na niewielkie kawałki i dodaj do zupy. Wlej również do niej kilka łyżek octu.

W oddzielnym naczyniu wymieszaj kilka łyżek wody z mąką i krwią kaczki. Wlej zawartość do zupy przy pomocy sitka, aby zatrzymać wszelkie grudki. Wszystko ze sobą wymieszaj i gotuj przez kilka minut.

Na koniec włóż do zupy ugotowane mięso oraz warzywa. Danie popraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Zupę możesz podawać z makaronem. Proces przygotowania staropolskiej czerniny możesz również zobaczyć m.in. na kanale Kocham Gotować na You Tube.

Interesuje Cię polska kuchnia? Niedawno podawaliśmy przepisy na kultowe szare kluchy oraz pampuchy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps/wikipedia

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł