Smakosze.pl
Kotlety schabowy według staropolskiej receptury

Canva / gkrphoto

Staropolskie kotlety schabowe według przepisu z 1860 roku

7 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety schabowe są absolutnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Mięsny specjał potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Dziś sięgniemy po przepis na kultowe kotlety schabowe rodem z 1860 roku. Wyróżniają się one obecnością kości.

Smakowite kotlety schabowe zajmują szczególne miejsce wśród swojskich specjałów. Nie bez powodu zyskały status kultowego dania. Okazuje się, że do dzisiaj zachowały się wiekowe receptury na takie smakołyki. Warto wykorzystać przepis na kotlety schabowe z kością.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Staropolskie kolety schabowe z kością

W każdym domu kotlety schabowe przyrządza się odrobinę inaczej. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na zapiekane mięsne smakołyki. Tym razem sięgniemy po recepturę z 1860 roku. Domownicy będą zachwyceni.

Przepis na staropolskie kotlety schabowe z kością pochodzi z książki „365 obiadów za pięć złotych” autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Danie w tym wydaniu momentalnie zniknie z talerzy. Musimy przygotować następujące składniki:

  • 4 kotlety schabowe z kością

  • 2 jajka

  • 120 g mąki

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • smalec

Sernik bez spodu

Lekki, puszysty i wyrośnięty sernik bez spodu - błyskawiczny deser

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na kotlety schabowe z 1860 roku

Na początku kotlety z kością rozbijamy przy użyciu tłuczka. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, do czego służy jego płaska strona. Mięso powinno mieć finalnie grubość od 6 do 8 mm.

Kotlety schabowe nacieramy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy je w mące, namaczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Ta kolejność jest niezwykle istotna. W przeciwnym wypadku panierka może się okazać kulinarną klapą.

Na patelni podgrzewamy olej i smalec. Kiedy będą już gorące, wykładamy na nich nasze kotlety schabowe. Smażymy je z obu stron. Przeważnie cały proces zajmuje około 10 minut. Specjały powinny mieć ciemną i złocistą barwę.

Kotlety schabowe w przepysznej odsłonie

Kotlety schabowe w przepysznej odsłonie

Canva / gkrphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kulinarna Polska

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak z ryżem w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >
rozgniatanie jajka widelcem

Przepisy

Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >