Stary przepis babci na racuchy z jabłkami. Smakują jak za dawnych lat
Poznaj przepis babci Krysi na obłędne racuchy z jabłkami. Sekretem doskonale wyrośniętego ciasta są drożdże i ciepłe mleko. Do ciasta dodaj również cukier wanilinowy, a racuchy będą smakować jeszcze lepiej.
Racuchy z jabłkami to pomysł zarówno na pyszne i pożywne śniadanie, obiad i podwieczorek. Puszyste racuchy drożdżowe doskonale sprawdzą się w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie dania. Słodkie placuszki to gratka dla każdego łasucha.
Do ciasta na racuchy z jabłkami koniecznie dodajmy ciepłe mleko, nigdy gorące lub zimne, ponieważ drożdże nie ruszą i tym samym ciasto nie urośnie i nie będzie idealnie puszyste i delikatne. Do ciasta dodajmy również jajko w temperaturze pokojowej, żeby nie ostudziło ciepłego mleka.
Racuchy smażmy po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru, następnie przełóżmy je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Racuchy możemy podać z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.
Nie dolewajmy oleju na patelnię, kiedy racuchy z jabłkami jeszcze się na niej smażą. Wyjmijmy je najpierw i odczekajmy chwilę, aby dolany tłuszcz mocno się rozgrzał. W ten sposób unikniemy nadmiernego opicia się racuchów olejem.
Przepis babci na racuchy z jabłkami
Składniki na 2 porcje:
-
3 średnie jabłka
-
20 g świeżych drożdży
-
jajko w temperaturze pokojowej
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
szklanka ciepłego mleka
-
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
-
olej do smażenia
-
cukier puder lub ulubiona konfitura do podania
Jak zrobić racuchy z jabłkami?
Do pokruszonych drożdży wlej ciepłe mleko, dodaj cukier, jajko i dokładnie wymieszaj, żeby drożdże się rozpuściły, następnie dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj.
Przygotowane ciasto odstaw w ciepłe i suche miejsce na około 40 minut, dzięki czemu ładnie wyrośnie. W tym czasie jabłka obierz i zetrzyj na tarce, odciśnij z nich sok.
Gdy ciasto urośnie, dodaj starte jabłka i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, smaż racuchy z każdej strony na rumiany kolor, następnie przełóż je na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z cukrem pudrem, smacznego.
Racuchy przygotujemy również z innymi owocami. Na szczególną uwagę, moim zdaniem, zasługują lekkie racuchy z truskawkami i racuchy z brzoskwiniami , smakują obłędnie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad
-
Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach
-
Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem
Źródło: film na kanale Obżarciuch na YouTube