Smakosze.pl
racuchy

canva/Ls9907

Lekkie jak chmurka racuchy z dodatkiem truskawek

9 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Macie ochotę na coś pysznego? Usmażcie lekkie jak chmurka racuchy z dodatkiem truskawek. Smakują obłędnie, bo są niezwykle delikatne i mają dodatek aromatycznych owoców. Trzeba przyznać, że racuchy z jabłkami nie są dla nich wielką konkurencją. A przynajmniej nie w sezonie truskawkowym.

Kto nie lubi racuchów ręka do góry. Gdybym mogła je teraz zobaczyć, to z pewnością byłoby tych rąk niewiele. Racuchy kochają niemal wszyscy. Najbardziej przepadają za nimi najmłodsi, ale i wśród dorosłych trudno znaleźć przeciwników tego przysmaku.

siostra Anastazja, ogórki kiszone

Idealne ogórki kiszone według siostry Anastazji. Już wiadomo, co jest tajemnicą ich smaku

CZYTAJ DALEJ

Wielką zaletą racuchów jest fakt, że robi się je prosto i z niewyszukanych składników. Wystarczy mąka, jajka, mleko i trochę spulchniacza. Zwykle używa się drożdży, ale ten składnik nie zawsze mamy pod ręką. Na szczęście świeże drożdże można zastąpić suszonymi, a ogólnie, zamiast drożdży można użyć proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.

Przepis na racuchy z truskawkami

Składniki:

  • 1,5 szklanki letniego mleka

  • 4 dag świeżych drożdży

  • 3 łyżki cukru

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 3 dag masła

  • ok. 30 dag truskawek

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów

Do 1/2 szklanki ciepłego mleka wkrusz drożdże. Dodaj po łyżce cukru i mąki, rozmieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, stopione, letnie masło, a także pozostały cukier i wyrośnięty rozczyn.

Wymieszaj gładkie, niezbyt gęste ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie opłucz truskawki. Osącz je, oczyść z szypułek, każdą przekrój na pół lub pokrój w grubsze plastry.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta drożdżowego. Na wierzchu każdego racucha połóż kilka plasterków truskawek.

Smaż racuchy, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na racuchy z rabarbarem, a także na racuchy jogurtowe.

truskawki

truskawki

Źródło zdjęcia: canva/David Boozer z Pexels


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >