Lekkie jak chmurka racuchy z dodatkiem truskawek
Macie ochotę na coś pysznego? Usmażcie lekkie jak chmurka racuchy z dodatkiem truskawek. Smakują obłędnie, bo są niezwykle delikatne i mają dodatek aromatycznych owoców. Trzeba przyznać, że racuchy z jabłkami nie są dla nich wielką konkurencją. A przynajmniej nie w sezonie truskawkowym.
Kto nie lubi racuchów ręka do góry. Gdybym mogła je teraz zobaczyć, to z pewnością byłoby tych rąk niewiele. Racuchy kochają niemal wszyscy. Najbardziej przepadają za nimi najmłodsi, ale i wśród dorosłych trudno znaleźć przeciwników tego przysmaku.
Wielką zaletą racuchów jest fakt, że robi się je prosto i z niewyszukanych składników. Wystarczy mąka, jajka, mleko i trochę spulchniacza. Zwykle używa się drożdży, ale ten składnik nie zawsze mamy pod ręką. Na szczęście świeże drożdże można zastąpić suszonymi, a ogólnie, zamiast drożdży można użyć proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.
Przepis na racuchy z truskawkami
Składniki:
1,5 szklanki letniego mleka
4 dag świeżych drożdży
3 łyżki cukru
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3 dag masła
ok. 30 dag truskawek
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów
Do 1/2 szklanki ciepłego mleka wkrusz drożdże. Dodaj po łyżce cukru i mąki, rozmieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, stopione, letnie masło, a także pozostały cukier i wyrośnięty rozczyn.
Wymieszaj gładkie, niezbyt gęste ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie opłucz truskawki. Osącz je, oczyść z szypułek, każdą przekrój na pół lub pokrój w grubsze plastry.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta drożdżowego. Na wierzchu każdego racucha połóż kilka plasterków truskawek.
Smaż racuchy, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na racuchy z rabarbarem, a także na racuchy jogurtowe.
Źródło zdjęcia: canva/David Boozer z Pexels Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealny kotlet schabowy według Karola Okrasy. Najlepszy możliwy patent
Chrupiąca i soczysta surówka z marchwi. Pasuje do każdego obiadu
Źródło: przepisyjoli