Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie jak chmurka racuchy z dodatkiem truskawek
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.05.2022 19:16

Lekkie jak chmurka racuchy z dodatkiem truskawek

racuchy
canva/Ls9907

Macie ochotę na coś pysznego? Usmażcie lekkie jak chmurka racuchy z dodatkiem truskawek. Smakują obłędnie, bo są niezwykle delikatne i mają dodatek aromatycznych owoców. Trzeba przyznać, że racuchy z jabłkami nie są dla nich wielką konkurencją. A przynajmniej nie w sezonie truskawkowym.

Kto nie lubi racuchów ręka do góry. Gdybym mogła je teraz zobaczyć, to z pewnością byłoby tych rąk niewiele. Racuchy kochają niemal wszyscy. Najbardziej przepadają za nimi najmłodsi, ale i wśród dorosłych trudno znaleźć przeciwników tego przysmaku.

Wielką zaletą racuchów jest fakt, że robi się je prosto i z niewyszukanych składników. Wystarczy mąka, jajka, mleko i trochę spulchniacza. Zwykle używa się drożdży, ale ten składnik nie zawsze mamy pod ręką. Na szczęście świeże drożdże można zastąpić suszonymi, a ogólnie, zamiast drożdży można użyć proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.

Przepis na racuchy z truskawkami

Składniki:

  • 1,5 szklanki letniego mleka

  • 4 dag świeżych drożdży

  • 3 łyżki cukru

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 3 dag masła

  • ok. 30 dag truskawek

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów

Do 1/2 szklanki ciepłego mleka wkrusz drożdże. Dodaj po łyżce cukru i mąki, rozmieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, stopione, letnie masło, a także pozostały cukier i wyrośnięty rozczyn.

Wymieszaj gładkie, niezbyt gęste ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie opłucz truskawki. Osącz je, oczyść z szypułek, każdą przekrój na pół lub pokrój w grubsze plastry.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta drożdżowego. Na wierzchu każdego racucha połóż kilka plasterków truskawek.

Smaż racuchy, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na racuchy z rabarbarem, a także na racuchy jogurtowe.

truskawki
truskawki

Źródło zdjęcia: canva/David Boozer z Pexels Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli