Stary przepis na ciasto z rabarbarem. Takiego nie znajdziesz w cukierniach
Ciasto z rabarbarem jest delikatnym słodko-kwaśnym deserem, który z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom. Sezonowe warzywo jest soczyste i przyjemnie kontrastuje z lekkim, puszystym plackiem. Przygotowanie jest niezwykle proste i zdecydowanie warto spróbować.
Ciasto z rabarbarem jest kolejnym deserem — po szarlotce czy jogurtowym specjale z owocami — który ma szansę na dłużej zagościć waszych domach. Delikatne, słodkie ciasto pysznie łączy się z kwaśnym warzywem, sprawiając, że całość nabiera lekkości i staje się przyjemnie orzeźwiająca. Skusicie się?
Przepis na wyśmienite ciasto z rabarbarem
Składniki:
-
400 g rabarbaru
-
250 g margaryny
-
1 szklanka cukru + 1-2 łyżki do posypania rabarbaru
-
3 łyżki wody
-
2 jaja
-
2 szklanki mąki pszennej
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Margarynę kroimy na kawałki i umieszczamy w rondlu wraz z cukrem i wodą. Rozpuszczamy ją i mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie myjemy rabarbar i kroimy go w kostkę o długości 1 cm.
Warzywo przenosimy do większej miski. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Gdy masa w garnku będzie letnia, dodajemy jajka i miksujemy całość. Do osobnej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
Stopniowo wlewamy do niej zawartość garnka, w trakcie mieszając składniki, by dobrze się połączyły. Powstałe ciasto przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Rabarbar posypujemy cukrem.
Mieszamy, by dobrze go rozprowadzić. Wykładamy go na ciasto. Ciasto pieczemy około 40 minu t. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Wypiek studzimy. Przed podaniem możemy go posypać cukrem pudrem.
Źródło zdjęcia: canva/dusiowa
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić zupę szczawiową ze świeżego szczawiu? Mamy doskonały patent
-
Zachwycająca mizeria bez śmietany. Zastąpisz go kultowym sosem
-
Zachwycający przepis na marynowaną cukinię. Smakuje jak ananas
Źródło: smaker