Smakosze.pl Przepisy Stary przepis na ciasto z rabarbarem. Takiego nie znajdziesz w cukierniach
canva/ola_p

Stary przepis na ciasto z rabarbarem. Takiego nie znajdziesz w cukierniach

25 maja 2022

Ciasto z rabarbarem jest delikatnym słodko-kwaśnym deserem, który z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom. Sezonowe warzywo jest soczyste i przyjemnie kontrastuje z lekkim, puszystym plackiem. Przygotowanie jest niezwykle proste i zdecydowanie warto spróbować.

Ciasto z rabarbarem jest kolejnym deserem — po szarlotce czy jogurtowym specjale z owocami który ma szansę na dłużej zagościć waszych domach. Delikatne, słodkie ciasto pysznie łączy się z kwaśnym warzywem, sprawiając, że całość nabiera lekkości i staje się przyjemnie orzeźwiająca. Skusicie się?

Przepis na wyśmienite ciasto z rabarbarem

Składniki:

  • 400 g rabarbaru

  • 250 g margaryny

  • 1 szklanka cukru + 1-2 łyżki do posypania rabarbaru

  • 3 łyżki wody

  • 2 jaja

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Margarynę kroimy na kawałki i umieszczamy w rondlu wraz z cukrem i wodą. Rozpuszczamy ją i mieszamy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie myjemy rabarbar i kroimy go w kostkę o długości 1 cm.

Warzywo przenosimy do większej miski. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Gdy masa w garnku będzie letnia, dodajemy jajka i miksujemy całość. Do osobnej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia

Stopniowo wlewamy do niej zawartość garnka, w trakcie mieszając składniki, by dobrze się połączyły. Powstałe ciasto przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Rabarbar posypujemy cukrem.

Mieszamy, by dobrze go rozprowadzić. Wykładamy go na ciasto. Ciasto pieczemy około 40 minu t. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Wypiek studzimy. Przed podaniem możemy go posypać cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem jest wyśmienite
Ciasto z rabarbarem jest wyśmienite

Źródło zdjęcia: canva/dusiowa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy