Smakosze.pl
Jak zrobić zupę szczawiową ze świeżego szczawiu?

canva/inerika

Jak zrobić zupę szczawiową ze świeżego szczawiu? Mamy doskonały patent

25 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Zupa szczawiowa jest wybornym daniem przyrządzanym z pysznych, lekko kwaśnych liści. Świetnie smakuje w towarzystwie jajka na twardo, zabielone słodką śmietanką. Przygotowanie go jest bardzo proste. Warto wykorzystać moment, kiedy szczaw jest w sezonie, by cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Spróbujecie?

Zupa szczawiowa — choć wybierana rzadziej niż pomidorowa czy ogórkowa — również ma wielu zwolenników. Lekko kwaśny specjał najlepiej przyrządzić ze świeżych warzyw. Sezon na szczaw jest idealnym momentem, by skusić się na ten rarytas. Jego smak na długo zostanie z wami.

mizeria

Zachwycająca mizeria bez śmietany. Zastąpisz ją kultowym sosem

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienitą zupę szczawiową

Składniki:

  • 200 g świeżego szczawiu

  • 5 ziemniaków

  • 1 spora marchewka

  • 1 niewielka pietruszka

  • kawałek selera

  • kawałek pora, najlepiej białej części

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • 2 płaskie łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Do podania:

  • śmietana 12% do zup

  • ugotowane na twardo jajka

Przygotowanie:

W garnku umieszczamy umyte i obrane warzywa korzeniowe oraz opłukanego pora. Zalewamy je wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.

Gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 minut. W międzyczasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki. Dodajemy je do zupy i gotujemy około 7 minut. Szczaw oczyszczamy, siekamy go i wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut.

Doprawiamy po zakończeniu gotowania i wlewamy oliwę z oliwek. Jajka obieramy ze skorupek i dzielimy na ćwiartki. Umieszczamy je w talerzach, a następnie dodajemy zupę. Uzupełniamy ją śmietanką wedle uznania. Smacznego.

Wskazówki:

  • Zupę szczawiową można przygotować również na gotowym bulionie warzywnym lub drobiowym. Wystarczy ugotować w nim ziemniaki i dodać szczaw.

  • W wersji wegańskiej zupę podajemy bez jaj, zabieloną śmietanką sojową. Też będzie smaczna.

Szczawiowa jest wyśmienitą zupą sezonową

Szczawiowa jest wyśmienitą zupą sezonową

Źródło zdjęcia: canva/inerika

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana

Przepisy

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem

Czytaj więcej >
placki z cukinii

Przepisy

Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Czytaj więcej >