Zachwycająca mizeria bez śmietany. Zastąpisz ją kultowym sosem
Czy wiesz, że nie musisz dodawać śmietany do mizerii? Możesz ją zastąpić kultowym sosem. Poznaj przepis na zachwycającą mizerię bez śmietany. Będzie przepyszna i lżejsza dla żołądka. Doskonale uzupełni danie obiadowe zawierające mięso, drób albo rybę.
Mizeria to jeden z polskich klasyków. Jest prosta do zrobienia, więc często podajemy ją do obiadu. Wystarczy tylko pokroić ogórki w cienkie plasterki, doprawić je solą i pieprzem i wymieszać ze śmietaną. Coraz więcej osób zastępuje śmietanę jogurtem naturalnym, bo ten jest chudszy.
Jednak połączenie ogórków ze śmietaną nie służy każdemu żołądkowi. Niektórzy po zjedzeniu mizerii odczuwają dyskomfort. Jeśli ty też tak masz albo po prostu chcesz spróbować mizerii w nowej wersji, przygotuj ją bez dodatku śmietany, a z pysznym sosem.
Przepis na mizerię bez śmietany
Składniki:
1 długi ogórek lub 2 krótsze
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
pół pęczka koperku
sól, pieprz
Przygotowanie mizerii bez śmietany
Ogórek umyj, obierz. Jeśli ma cienką skórkę, możesz go nie obierać. Pokrój go w cienkie plasterki, wsyp do salaterki.
Do słoiczka wlej sok z cytryny i olej. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także trochę soli i pieprzu. Wstrząśnij słoiczkiem, by składniki dobrze się połączyły.
Koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do ogórka, polej sosem. Całość dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku.
Wskazówka:
Sos czosnkowy warto przygotować nieco wcześniej i po wymieszaniu wstawić go na godzinę do lodówki. Dzięki temu smaki sosu lepiej się przegryzą.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na mizerię po kaszubsku, a także na mizerię z rzodkiewek.
Źródło zdjęcia: canva/vanillaechoes Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszny kapuśniak z młodej kapusty. Największy wiosenny rarytas
Zachwycający przepis na marynowaną cukinię. Smakuje jak ananas
Źródło: gotujwstylueko