Strogonow bez grama mięsa. Roślinna wersja tradycyjnego dania zachwyca smakiem
Strogonow jest daniem mięsnym podawanym w formie gulaszu. Smakowitą i dużo tańszą wersję potrawy można przygotować, korzystając z kotletów sojowych. Przepis jest niezwykle prosty, a smak do złudzenia przypomina oryginał. Koniecznie spróbujcie — spodoba się nawet największym sceptykom.
Strogonow zwykle przyrządza się z krojonej w paseczki polędwicy wołowej. Przesmażone z cebulką i pieczarkami mięso w sosie z dodatkiem pomidorów jest pyszne, ale do najtańszych nie należy. Z tego powodu często z niego rezygnujemy.
Dziś prezentujemy wam równie smaczną i dużo bardziej przystępną cenowo wersję roślinną. Mięso zastąpimy paczką kotletów sojowych. Nie kosztują wiele, a obfitują w białko i bardzo dobrze wchłaniają wszelkie marynaty. Wystarczy odpowiednia kompozycja przypraw, by nabrały niesamowitego smaku.
Przepis na pyszny roślinny strogonow
Składniki:
-
750 ml bulionu warzywnego
-
1 opakowanie kotletów sojowych
-
400 g pieczarek lub boczniaków
-
1 czerwona papryka (można pominąć)
-
3 niewielkie ogórki kiszone
-
1 niezbyt duża marchew
-
pół niedużego selera
-
2 małe cebule
-
2 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
40-50 g koncentratu pomidorowego
-
30 ml sosu sojowego
-
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
-
pół łyżeczki papryki wędzonej
-
2 łyżeczki majeranku
-
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili
-
10-15 ml śmietanki sojowej lub mlecznej (można pominąć)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
-
natka pietruszki do podania
Jak zrobić roślinny strogonow? Prosty przepis na tani obiad
Marchew i selera myjemy, obieramy je. Paprykę płuczemy, a cebulę obieramy z łupiny. Wszystkie warzywa kroimy w niezbyt dużą kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Na dnie większego garnka rozgrzewamy porcję oleju.
Wrzucamy cebulę i szklimy ją wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy grzyby i smażymy je przez 2-3 minuty. Wrzucamy marchew, selera i paprykę. Wlewamy bulion. Dodajemy suche kotlety sojowe i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy przez 10 minut.
W międzyczasie ścieramy na tarce ogórki kiszone. Przy pomocy szczypiec wyjmujemy sojoszczaki i kroimy je w paseczki. Do garnka z gotowanym strogonowem dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy i wszystkie przyprawy.
Dodajemy też starte kiszeniaki, pokrojone kotlety sojowe oraz śmietankę, jeśli jej używamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Strogonow odstawiamy na około 1,5 godziny, by smaki się połączyły. Podgrzewamy i podajemy z tłuczonymi ziemniakami. Możemy posypać posiekaną natką pietruszki.
Na naszej stronie znajdziecie kilka innych dobrze wam znanych dań w wersji roślinnej. Spróbujecie koniecznie pysznych pierogów ruskich w wersji z tofu . Polecamy także znakomite flaczki z boczniaków .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rewelacyjne kotlety kebab są lepsze niż mielone i schabowe. Nikt się nim nie oprze
-
Cudowny sernik zrobisz z zaledwie 3 składników. 1 trik sprawi, że będzie puszysty jak chmurka