Strzelczyk fasolkę po bretońsku gotuje w niezwykły sposób. Wzbogaca ją aromatycznym płynem
Strzelczyk zdradził swój ciekawy przepis na fasolkę po bretońsku. Kucharz podsmaża osobno mięso, doprawia je cząbrem, majerankiem i podlewa czerwonym, wytrawnym winem. Dopiero później łączy z resztą składników. Fasolka przyrządzona w ten sposób smakuje fantastycznie.
Tomasz Strzelczyk jest znanym kucharzem, który udziela się w mediach społecznościowych. Prowadzi również kanał na YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, w którym dzieli się z fanami przepisami na tradycyjne dania w nieco innej odsłonie. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis wykorzystany w naszym artykule. Fasolka po bretońsku autorstwa Strzelczyka rozpływa się w ustach.
Strzelczyk doprawia fasolkę po bretońsku dużą porcją suszonego majeranku, cząbrem i ostrą papryką mieloną. Dodaje również szklankę czerwonego wina wytrawnego, które rewelacyjnie podkręca smak całej potrawy. Podczas gotowania alkohol całkowicie wyparowuje, zostaje jedynie aromat wina. Fasolę namaczamy dzień przed przygotowywaniem potrawy i odstawiamy na całą noc. Jeśli do strączków dodamy łyżkę kminku, fasolka po bretońsku nie będzie ciężka i nie będzie powodować wzdęć i uczucia pełności. To najlepszy sposób na lekkie dania z fasoli i grochu.
Przepis Strzelczyka na fasolkę po bretońsku z dodatkiem czerwonego wina
Składniki:
-
800 g fasoli Jaś
-
200 g wędzonego boczku
-
2 kiełbasy podsuszane
-
800 g pomidorów z puszki
-
2 większe cebule
-
5 ząbków czosnku
-
250 ml wina czerwonego wytrawnego
-
łyżka suszonego majeranku
-
2 łyżeczki cząbru
-
2 liście laurowe
-
łyżka koncentratu pomidorowego
-
łyżeczka ostrej papryki mielonej
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy do smażenia
-
łyżka kminku (opcjonalnie)
Jak przyrządzić najlepszą fasolkę po bretońsku?
Fasolę zalej zimną wodą, dodaj kminek i odstaw na całą noc. Następnego dnia przepłucz strączki pod bieżącą wodą. Połowę porcji fasoli przełóż do garnka, zalej wodą około 2 cm nad poziom nasion.
Wsyp łyżeczkę cząbru, łyżeczkę majeranku, 2 liście laurowe i odkrojony kawałek wędzonego boczku. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. W tym czasie pokrój boczek, kiełbasę, posiekaj cebulę, ząbki czosnku.
Na patelnię wlej odrobinę oleju, dodaj boczek, kiełbasę i smaż, aż mięso się przyrumieni. Dodaj cebulę i smaż kolejne kilka minut. Wsyp paprykę ostrą, mieloną i łyżkę koncentratu pomidorowego.
Wymieszaj i podsmaż, następnie wlej szklankę wina, ponownie wymieszaj i gotuj przez około 10 minut. Całość przełóż do gotującej się fasoli. Do garnka włóż również resztę fasoli, pomidory z puszki i całość wymieszaj.
Fasolkę po bretońsku dopraw resztą majeranku, wsyp łyżeczkę cząbru, łyżeczkę cukru, pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. W razie potrzeby wlej odrobinę wody. Fasolkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj również wyśmienite kotlety z kaszy gryczanej według przepisu Strzelczyka. Kucharz zdradził także przepis na kultowe oponki . Lepszych nie jadłaś.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić miękkie, elastyczne naleśniki? 1 płyn wcale nie jest dobrym zamiennikiem
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube