Zapomnij o zwykłych mielonych. Strzelczyk zdradził najlepszy sposób na kotlety. Nie potrzebujesz nawet mięsa mielonego
Kotlety mielone z kaszy gryczanej są prostym i pysznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zaproponowane przez Tomasza Strzelczyka bezmięsne danie jest lekkie, bogate w składniki odżywcze i niesamowicie aromatyczne. Musicie go spróbować.
Jeśli szukacie alternatywy dla ciężkich, smażonych mielonych z mięsa wieprzowego, kotleciki z kaszy gryczanej, kapusty kiszonej i grzybów mogą wam się spodobać. Są soczyste i delikatne, a przygotujemy je w piekarniku, więc nie nasiąkną tłuszczem. Proste danie Tomasz Strzelczyk podaje z sosem na bazie grzybowego bulionu. Całość smakuje wyśmienicie.
Przepis na kotlety mielone z kaszy gryczanej Tomasza Strzelczyka
Składniki:
300 g suchej kaszy gryczanej
50 g suszonych grzybów
200 g ugotowanej kapusty kiszonej
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 duże jaja
15-20 g mąki pszennej
25 g bułki tartej + do obtoczenia
30-40 ml śmietanki 30% do zabielenia
sól i pieprz w ilości do smaku
masło klarowane do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone z kaszy gryczanej? Tomasz Strzelczyk zna niezawodny patent
Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów. W tym celu zalewamy je zimną wodą i odstawiamy 2-3 godziny. Po tym czasie płyn zlewamy i w świeżej wodzie gotujemy przysmak około 60 minut, czyli do miękkości. Odcedzamy, zachowując aromatyczny płyn.
W dużym garnku o grubym dnie umieszczamy suchą kaszę gryczaną i zalewamy ją połową porcji grzybowego bulionu i połową szklanki wody. Gotujemy do miękkości. Wystudzone ziarno łączymy z mąką, bułką tartą, pokrojonymi grzybami oraz posiekaną i miękką kapustą kiszoną.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy ją do pozostałych składników. Wcieramy także czosnek, po czym całość dokładnie mieszamy. Gdy kasza z dodatkami będzie chłodna, wbijamy jajka i wyrabiamy masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie formujemy podłużne, lekko spłaszczone kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Obsmażamy je na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron, po czym przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
Na maśle podsmażamy mąkę, a następnie podlewamy ją wodą z gotowania grzybów w ilości takiej, by nie był zbyt rzadki ani zbyt gęsty. Zabielamy śmietanką. Sosem polewamy kotlety mielone z kaszy gryczanej. Serwujemy z surówką z buraków. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów Tomasza Strzelczyka. Wypróbujcie jego recepturę na bryzole, czyli pyszne zraziki wołowe. Być może też skusi was prosty patent na smaczny obiad dla całej rodziny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA