Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zwykłych mielonych. Strzelczyk zdradził najlepszy sposób na kotlety. Nie potrzebujesz nawet mięsa mielonego

Zapomnij o zwykłych mielonych. Strzelczyk zdradził najlepszy sposób na kotlety. Nie potrzebujesz nawet mięsa mielonego

Kotlety mielone z kaszy gryczanej wg. Tomasza Strzelczyka
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Kotlety mielone z kaszy gryczanej są prostym i pysznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zaproponowane przez Tomasza Strzelczyka bezmięsne danie jest lekkie, bogate w składniki odżywcze i niesamowicie aromatyczne. Musicie go spróbować.

Jeśli szukacie alternatywy dla ciężkich, smażonych mielonych z mięsa wieprzowego, kotleciki z kaszy gryczanej, kapusty kiszonej i grzybów mogą wam się spodobać. Są soczyste i delikatne, a przygotujemy je w piekarniku, więc nie nasiąkną tłuszczem. Proste danie Tomasz Strzelczyk podaje z sosem na bazie grzybowego bulionu. Całość smakuje wyśmienicie.

Przepis na kotlety mielone z kaszy gryczanej Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 300 g suchej kaszy gryczanej

  • 50 g suszonych grzybów

  • 200 g ugotowanej kapusty kiszonej

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 duże jaja

  • 15-20 g mąki pszennej

  • 25 g bułki tartej + do obtoczenia

  • 30-40 ml śmietanki 30% do zabielenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z kaszy gryczanej? Tomasz Strzelczyk zna niezawodny patent

Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów. W tym celu zalewamy je zimną wodą i odstawiamy 2-3 godziny. Po tym czasie płyn zlewamy i w świeżej wodzie gotujemy przysmak około 60 minut, czyli do miękkości. Odcedzamy, zachowując aromatyczny płyn.

W dużym garnku o grubym dnie umieszczamy suchą kaszę gryczaną i zalewamy ją połową porcji grzybowego bulionu i połową szklanki wody. Gotujemy do miękkości. Wystudzone ziarno łączymy z mąką, bułką tartą, pokrojonymi grzybami oraz posiekaną i miękką kapustą kiszoną.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy ją do pozostałych składników. Wcieramy także czosnek, po czym całość dokładnie mieszamy. Gdy kasza z dodatkami będzie chłodna, wbijamy jajka i wyrabiamy masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie formujemy podłużne, lekko spłaszczone kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Obsmażamy je na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron, po czym przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 20 minut.

Na maśle podsmażamy mąkę, a następnie podlewamy ją wodą z gotowania grzybów w ilości takiej, by nie był zbyt rzadki ani zbyt gęsty. Zabielamy śmietanką. Sosem polewamy kotlety mielone z kaszy gryczanej. Serwujemy z surówką z buraków. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów Tomasza Strzelczyka. Wypróbujcie jego recepturę na bryzole, czyli pyszne zraziki wołowe. Być może też skusi was prosty patent na smaczny obiad dla całej rodziny.

Kotlety mielone z kaszy gryczanej Tomasza Strzelczyka są znakomite
canva/annata78

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA