Co to jest rosół kolagenowy? Jak go przygotować?
Rosół kolagenowy znany jest od wielu pokoleń. W jego gotowaniu przodowały przede wszystkim nasze babcie. To nic innego, jak esencjonalny rosół przygotowany na bazie wywaru z kości. Warto sięgać po niego nie tylko podczas walki z grypą i przeziębieniem.
Rosół kolagenowy to skuteczny środek na rozmaite dolegliwości. Pomaga przy problemach żołądkowych, a ze względu na wysoką zawartość kolagenu, również przy bólach stawów. Na jego bazie można przygotować sos do pizzy, dressing czy pożywny koktajl. Jego przyrządzenie jest proste i wymaga użycia zaledwie kilku niedrogich składników.
Rosół kolagenowy wymaga długiego gotowania na małym ogniu. Na jego przyrządzenie zaplanuj minimum 4 godziny. W tym czasie wszystkie ścięgna i chrząstki zawarte w kościach mają możliwość się rozpuścić, dzięki czemu ich wartościowe składniki trafią do wywaru.
Przepis na rosół kolagenowy o niezwykłych właściwościach
Składniki:
1,5 kg kości (korpus drobiowy, mostek wołowy, nóżki wieprzowe itp.)
500 g kurzych łapek
1-2 szyje indycze
włoszczyzna
1-2 cebule
1 łyżka octu jabłkowego
2,5 litra wody
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
Jak ugotować leczniczy rosół kolagenowy?
Kości na rosół przełóż do dużego garnka. W razie konieczności podziel je na mniejsze kawałki. Całość zalej 2,5 l zimnej wody.
Warzywa do rosołu umyj i obierz, a cebulę opal. Dodaj je do garnka z kośćmi. Dołóż pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, a także łyżkę octu jabłkowego. Ten ostatni składnik pomaga wydobyć z kości jeszcze więcej odżywczych wartości.
Rosół gotuj pod przykryciem przez min. 4 godziny. Wywar przez ten czas powinien jedynie delikatnie mrugać. Na ok. 60 minut przez planowanym końcem gotowania dosól wywar do smaku.
Prawidłowo uwarzony rosół kolagenowy podczas chłodzenia w lodówce ścina się w galaretkę. Po podgrzaniu zupę można jeść z makaronem, ryżem lub używać jej jako dodatku do innych dań. Bulion kostny z powodzeniem można też pić jako rozgrzewający napój. Poznaj nasz prosty sposób na domową kostkę rosołową. Magda Gessler najlepiej wie, jak przyrządzić tradycyjny smakowity rosół.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
GUS opublikował najnowsze dane. Inflacja nie odpuszcza. Cukier podrożał o ponad 80 procent
Nie musisz dodawać ani bułki, ani chleba do mielonych. Ten dodatek bije je na głowę
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama