Strzelczyk piecze ziemniaki, a potem zalewa je ogórkowym sosem. Prawdziwy hit na lato
Tomasz Strzelczyk robi danie, które stanie się hitem tego lata. Znany kucharz piecze młode ziemniaki, a potem, zalewa je ogórkowym sosem, który podbije podniebienie niejednego smakosza. Poznajcie przepis, który zapewni pyszny letni posiłek.
Młode ziemniaki w ogórkowym sosie hitem lata
Czy masz swoje ulubione letnie dania? Pewne potrawy smakują najlepiej o tej porze roku. Jedną z nich jest potrawa, której autorem jest Tomasz Strzelczyk. Piecze on młode ziemniaki i podaje w sosie ogórkowym . Pyszny sos z koperkiem, lubczykiem i czosnkiem rewelacyjnie pasuje do młodych ziemniaków.
Dlatego poznaj znakomity przepis Tomasza Strzelczyka. W prosty sposób zrobisz pyszne danie z zaledwie kilku składników. Świeże i pachnące szybko zniknie z talerzy. Takie młode ziemniaki z ogórkowym sosem staną się prawdziwym hitem tego lata. Przepis znanego kucharza zobaczysz na jego kanale YouTube ODDASZFARTUCHA . Stamtą też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić pieczone młode ziemniaki z ogórkowym sosem od Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 8 ziemniaków
- lubczyk
- 1 czerwona cebula
- słodka papryka
- sól
- płatki chili
- oliwa
- 1 ogórek sałatkowy
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- 1 szklanka jogurtu typu greckiego
- pieprz
- oliwa
- sok z cytryny
Przygotowanie dania zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w mniejsze kawałki. Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łodyg lubczyku przez 10 minut, a potem odcedź . Cebule pokrój w ćwierćplasterki, teraz ziemniaki wyjmij na blachę i posyp je słodką papryką.
Dopraw pieprzem i możesz użyć płatków chili. Polej oliwą i wymieszaj. Ziemniaki wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 stopni, na najwyższy poziom i z włączona opcją grill. Ziemniaki muszą się zarumienić. Teraz dokończ sos i wyszoruj ogórka, ale go nie obieraj. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Danie, które kusi smakiem
Ogórki odstaw i posiekaj koperek oraz lubczyk. Zetrzyj czosnek i dodaj jogurt typu greckiego. Warto wcześniej go wyłożyć na sitko, żeby odciekł, wtedy będzie gęsty . Jogurt dodawaj stopniowo, dołóż odciśnięte ogórki, wlej sok z cytryny, szczyptę cukru, czarny pieprz.
Składniki wymieszaj i dodaj oliwę. Gdy upieczone ziemniaki przestygną, zalej je ogórkowym sosem. Posyp posiekanym koperkiem. Danie jest pyszne, wyraziste w smaku i jednocześnie bardzo świeże. Będzie w sam raz na letni obiad dla całej rodziny . Radziliśmy, jak zrobić klopsiki w sosie koperkowym. Podawaliśmy przepis na znakomite faszerowane pomidory.
Źródło: YouTube/ODDASZFARTUCHA
Zdjęcia: screen YouTube/ODDASZFARTUCHA