Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te faszerowane pomidory właśnie teraz są najlepsze. Wszyscy jedzą, aż im się uszy trzęsą
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.06.2024 13:47

Te faszerowane pomidory właśnie teraz są najlepsze. Wszyscy jedzą, aż im się uszy trzęsą

faszerowane pomidory
fot. Canva

Pomidory faszerowane mielonym mięsem to doskonały pomysł na lekki, pełen warzyw, a jednocześnie mięsny posiłek. Warto sięgnąć po ten przepis w sezonie, kiedy pomidory są tanie, ale przede wszystkim – pełne smaku.

Faszerowane pomidory

Choć pierwszym warzywem na liście do faszerowania jest papryka – jej miseczkowaty kształt aż się prosi, by tak ją zastosować – długa lista warzyw czeka w kolejce. Wysoko na tej liście warto umieścić pomidory. Wymagają, owszem, wydrążenia, ale zapieczone w nich mięso jest wilgotne i miękkie.

Pomidory i mięso bardzo się lubią. Jeden i drugi produkt pełny jest tzw. piątego smaku, czyli umami. W każdym jednak występuje on w nieco innym wydaniu. Wiadomo, że świetnie mięso mielone radzi sobie w gęstym sosie pomidorowym np. do makaronu. Ale jako taki, ciekawszy pod względem formy obiad, to połączenie sprawdza się równie świetnie.

faszerowany pomidor
fot. Canva
Zawijam je w mięso i wkładam do piekarnika. Rodzina ciągle prosi o dokładki

Połącz pomidory i mięso mielone

Czasem zapominamy, że pomidory to warzywa sezonowe. Owszem, można je kupić w naszych sklepach praktycznie przez cały rok. Te zimowe przyjeżdżają do nas jednak z ciepłych krajów. Są to odmiany, dla których ważniejsza jest odporność na transport i złe warunki, a nie smak i aromat. Dlatego korzystajmy z polskich pomidorów tak długo, jak trwa na nie sezon.

Składniki

  • 700 g dowolnego, np. mięsa wieprzowego lub wieprzowo-drobiowego
  • Ok. 10 dużych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka i wędzona papryka, kmin rzymski

Mięso mielone i pomidory

Z pomidorów odcinamy część z szypułką i wydrążamy je delikatnie łyżką na sitko. Wydrążone gniazda nasienne odciskamy z wody i, siekając, rozdrabniamy na gęstą pulpę.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy dwie-trzy łyżki pomidorowej pulpy. W ten sposób lepiej wykorzystujemy całego pomidora, a cebulka nabiera dodatkowego smaku. Dusimy całość przez chwilę, aż nadmiar wody z pomidorów się wygotuje.

Bierzemy mięso. Może być dowolne, takie, jakie akurat mamy pod ręką. Warto jedynie pamiętać o tym, żeby nie było zbyt suche, bo nie zintegruje się nam z pomidorem. Do każdego mięsa można dodać nieco tłuściejszej wieprzowiny. Mielone mięso wykładamy do miski. Dodajemy podduszoną cebulę, bułkę tartą i jajka. Przyprawiamy i wyrabiamy na jednolitą masę.

Mięsną masą faszerujemy pomidory. Kiedy są wypełnione mięsem, nakrywamy je odciętymi wierzchołkami. Układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 45 minut w temperaturze 175 stopni. Oczywiście, w ostatniej chwili można posypać pomidory startym serem, a po wyjęciu - siekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Wypróbuj też przepisy na ogórki w musztardowej zalewie i pysznego duszonego kurczaka.

zapiekane pomidory
fot. Canva