Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź mielone mięso, koperek i śmietanę. O te klopsiki w sosie koperkowym wszyscy będą się bić
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.06.2024 14:10

Weź mielone mięso, koperek i śmietanę. O te klopsiki w sosie koperkowym wszyscy będą się bić

klopsiki
Fot. YouTube/Smaczne-Przepisy

Marzy ci się smaczny i szybki obiad? Zrób klopsiki w sosie koperkowym! Świeży koperek to doskonały pretekst, by przygotować to letnie danie. Soczyste mięso w pysznym sosie zachwyci niejednego smakosza. Przepis wypróbuj w swojej kuchni. Będziesz często do niego wracała, bo efekt jest rewelacyjny. 

Klopsiki w sosie koperkowym nie mają sobie równych

Co podać na obiad? Jeśli zadajesz sobie to pytanie, zerknij na ten przepis. Dzięki niemu przyrządzisz klopsiki w sosie koperkowym. Soczyste mięso w sosie pełnym śmietany i koperku będzie w sam raz na obiad dla całej rodziny. Danie jest proste w przygotowaniu i cieszy się dużym powodzeniem.

Dlatego nie zwlekaj, weź mięso mielone, koperek i śmietanę. Takie danie zjesz z prawdziwą przyjemnością. Podaj je z kaszą i surówką z kiszonej kapusty lub inną ulubioną, np. z sezonowych warzyw. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Smaczne-Przepisy.TV. Stamtąd pochodzą też zdjęcia wykorzystane w artykule. 

klopsiki
Fot. YouTube/Smaczne-Przepisy
O te jagodowe babeczki błaga cała rodzina. Jagodzianki mogą się schować

Jak zrobić klopsiki w sosie koperkowym?

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • 2 pęczki koperku
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania zacznij od przełożenia mięsa mielonego do miski, wbij jajka, dopraw solą i pieprzem. Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj wszystkie składniki. Teraz uformuj klopsiki, obtocz je w mące i podsmaż na patelni. 

W trakcie podsmażania klopsików pamiętaj o ich obracaniu. Powinny być zarumienione z każdej strony. Następnie wyłóż je na ręcznik papierowy i zajmij się sosem. Rozgrzej olej w rondelku, wsyp mąkę i zrób zasmażkę. Dolej do niej trochę wody, mieszaj, bo powinieneś uzyskać dość rzadką konsystencję. 

Czas na sos

Teraz dołóż posiekany koperek, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę i wszystko wymieszaj. Dołóż podsmażone klopsiki i gotuj je w sosie na wolnym ogniu około 10 minut, może nawet trochę krócej. Danie podawaj z kaszą lub ziemniakami. Pasują tu też surówki i warzywa sezonowe takie jak: fasolka szparagowa.

Klopsiki w sosie koperkowym znakomicie smakują. Są mięciutkie i delikatne, a śmietana i koperek rewelacyjnie podkreśla ten smak. Każdy chętnie zje taki obiad, dlatego wypróbuj ten przepis w swojej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak przygotować surówkę jak z chińskiej restauracji. Podawaliśmy przepis na smaczne kotlety gyros. 

klopsiki
Fot. YouTube/Smaczne-Przepisy

Źródło: YouTube/Smaczne-Przepisy

Zdjęcia: screen  YouTube/Smaczne-Przepisy