Strzelczyk pokazał jak przyrządza pieczarki. To idealna świąteczna zakąska do mięs, ryb i nie tylko
Znany z Youtube kucharz Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój sposób na przekąskę z pieczarek. Choć zachwala je jako „dodatek do mięs i ryb ”, to sprawdzą się także jako dodatek do dań na świątecznym stole. Przepis jest oryginalny i, jak zachwala sam autor, „po prostu cudo”.
Niech żyją pieczarki
Choć nie są „prawdziwym” grzybem – leśnym, aromatycznym i pełnym typowego dla grzybów smaku, pieczarki są często spotykane w kuchni Polaków. Nic dziwnego – łatwo je kupić przez cały rok, należą do składników tanich, a przy tym są niezwykle łatwe w obróbce i świetnie nadają się do bardzo wielu potraw.
Przepis Tomasza Strzelczyka udowadnia właśnie tę ich ostatnią zaletę. Serwowanie specyficznej potrawy z niemal samych pieczarek, którym nadano tak nietypowy, kwaśno-pikantny smak, pokazuje jak wiele obliczy może mieć skromna polska pieczarka.
Pieczarki wg Strzelczyka
Choć kwalifikują się jako danie o dużej zawartości sycącego smaku umami, kucharz definiuje je jako„ jak u mamy”. Jest to jednak kombinacja smaków, która nieczęsto gości w tradycyjnej polskiej kuchni. Co nie znaczy że nie powinna.
Składniki
- Pieczarki – 1 kg
- Koncentrat pomidorowy – 0,3 kg
- Trzy cebule średniej wielkości
- Kilka ząbków czosnku
- Dwie papryczki chili
- Ocet spirytusowy – 120 ml
- 7 łyżek cukru trzcinowego
- Liście laurowe, ziele angielskie, czerwona słodka papryka w proszku
- łyżka soli, pieprz do smaku
"Pieczarki z charakterem" – przygotowanie
Pieczarki kroimy na połówki i wrzucamy do osolonego i posłodzonego wrzątku . Czekamy na ponowne zagotowanie i gotujemy pieczarki przez 10 minut. W tym czasie kroimy cebulę w pióra . Kiedy się zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy przez chwilę.
Smażymy ją na patelni . Kroimy papryczki chili i siekamy czosnek i dodajemy je na patelnię z cebulą i koncentratem pomidorowym. Łyżką cedzakową przekładamy do patelni pieczarki, dodając kilka łyżek wody, w której się gotowały.
Przyprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i papryką . Dusimy chwilę i dodajemy ocet, a następnie cukier. Razem dusimy ok. kwadransa, dodając wody w miarę potrzeby.
Tak przygotowane pieczarki można podawać na gorąco lub na zimno i w obu wariantach smakują wyśmienicie. Sprawdź w czym najlepiej namacza się suszone grzyby . Znawca kuchni pokazał swoją metodę na kultowego schabowego .
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA