Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał najlepszy patent na faszerowane jajka. W głowie się nie mieści co do nich dodaje
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk pokazał najlepszy patent na faszerowane jajka. W głowie się nie mieści co do nich dodaje

30 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jajka faszerowane muszą znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Te z przepisu Tomasza Strzelczyka są nie lada specjałem. Zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Jeden dodatek zaskoczy każdego.

Strzelczyk pokazał swój patent na jajka

Tomasz Strzelczyk znany jest z tego, że na swoim kanale na YouTubie oraz w książkach kucharskich dzieli się przepisami na tradycyjne polskie przepisy. Tym razem przedstawił swój patent na faszerowane jajka . To jedno z tradycyjnych dań, które musi znaleźć się na świątecznym stole.

Jego przepis jest o tyle ciekawy, że użyte składniki sprawiają, iż danie smakuje wybornie, a wygląda jeszcze lepiej. Zresztą przekonasz się o tym sama, robiąc ja z przepisu, a następnie podają je na Wielkanoc. Wszyscy będą zachwyceni i w dodatku będą prosili o dokładkę.

kro jenie jajek.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Z tym przepisem zrobisz puszysty i mięciutki biszkopt. Zawsze się udaje, wystarczą 4 składniki

Nie tylko jajka

Do przygotowania tego dania będą potrzebne nie tylko jajka i majonez, ale też inne składniki. Wszystkie potrzebne znajdziesz na liście poniżej. Nie ma ich wiele i wszystkie są łatwo dostępne, więc nie będziesz miała problemu ze znalezieniem ich w sklepie. Zerknij na listę, a za chwilę weźmiemy się za przygotowania.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 30 g majonezu
  • 15 g serka śmietankowego
  • 1 mały burak
  • 1 płat śledzia
  • 1 czerwona cebula
  • rzeżucha
  • szczypior
  • pieprz
  • sól

Przepis na faszerowane jajka według Strzelczyka

Buraka zawiń w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową. Włóż go do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz go przez 1 godzinę. Upieczone buraku pozostaw do wystygnięcia, a następnie je obierz.

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Gotowe obierz i przekrój na pół. Wyjmij z nich żółtka i przełóż je do miski. Przekrojone jajka ułóż na talerzu. Za pomocą widelca rozgnieć żółtka i dodaj startego na małych oczkach buraka . Wymieszaj i włóż majonez oraz serek śmietankowy. Dopraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj składniki na jednolitą pastę.

Za pomocą rękawa cukierniczego nałóż pastę do ułożonych na talerzu białek. Śledzia pokrój w cienkie paski i ułóż je na wierzchu każdego jajka. Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie piórka i posyp nimi cały półmisek. Na koniec przyozdób jajka drobno posiekanym szczypiorkiem oraz rzeżuchą i gotowe. Sprawdź przepis na zupę lepszą niż żurek oraz zobacz komunikat Biedronki .

faszerowanie.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Zamiast mazurka na Wielkanoc zrobię taki sernik. Ten przepis to hit
Kuchnia okiem Włocha, czyli Castagna o swojej książce i włoskiej Wielkanocy
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy