Zamiast mazurka na Wielkanoc zrobię taki sernik. Ten przepis to hit
W tym roku na Wielkanoc zamiast mazurka podam sernik z przepisu, który znalazłem w Internecie. Ciasto, które z niego wychodzi to prawdziwy hit. Upiecz ten sernik na święta i zaskocz domowych smakoszy. Jest naprawdę smaczne, a w dodatku wygląda obłędnie. Będą prosili o dokładkę.
Przepis znaleziony w Internecie
W ostatnim czasie szukałem inspiracji nie tylko na dania, które mogę podać na wielkanocny stół, ale też na niezwykłe ciasta. Jednym z nich okazał się przepis, który zobaczyłem na YouTube kanale Magdalenkowe Frykasy. Sernik był naprawdę imponujący i zachwycił mnie wyglądem.
Postanowiłem, że w tym roku zamiast tradycyjnego mazurka podam ten sernik. Przepis jest na tyle fantastyczny, że postanowiłem podzielić się nim razem z Tobą. Znajdziesz go poniżej. Umieściłem tam również listę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami. Upiecz go na święta i zaskocz rodzinę. Będą prosili o dokładkę.
Włożył jajko do szklanki i zalał je zimną wodą. Internauci oszaleli na punkcie tej sztuczkiCo będziesz potrzebowała?
W przepisie znalezionym na kanale Magdalenkowe Frykasy, najważniejszą rolę odgrywa nie tylko ser, ale też pozostałe składniki. Wszystkie potrzebne produkty znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy przygotowania.
Składniki:
- 8 jaj
- 1 kostka masła
- 125 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 kg twarogu
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka białej czekolady
- cukier waniliowy
- skórka pomarańczy
- rodzynki
Przepis na sernik, który wygląda jak mazurek
Oddziel żółtka od białek i przelej je do miski. Wsyp połowę cukru oraz cukru waniliowego. Za pomocą miksera ubij je na gęstą pianę. Cały czas miksując, dodawaj partiami masło.
Do miski przelej białko i wsyp odrobinę soli. Ubij je za pomocą miksera. Kiedy pojawi się piana, wsyp drugą część cukru i ubij je na sztywno.
Do ubitych chwilę wcześniej żółtek dodaj twaróg. Dokładnie wymieszaj oba składniki na gęstą masę. Do małej miski wsyp budynie oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie połowę połączonych składników przesyp do masy z jajek i twarogu. Połącz składniki.
Na małych oczkach tarki zetrzyj skórkę z pomarańczy i dodaj ją do masy ciasta. Wymieszaj. Przełóż ją do ubitych białek i ponownie wymieszaj. Rodzynki wsyp do drugiej połowy budyniu wymieszanego z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj składniki, a następnie przesyp je do masy ciasta.
Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przełóż do niej gęstą masę i równomiernie rozprowadź. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przed włożeniem sernika temperaturę zmniejsz do 175 stopni. Piecz przez około 35 do 40 minut. Obie czekolady rozpuść, a następnie polej nimi sernik. Po wystygnięciu krój na kawałki i gotowe. Sprawdź przepis na makowiec oraz dowiedz się, jakie restauracje w Polsce dostały nagrodę.