Strzelczyk pokazał najlepszy patent na obiad z jajkami. Jest pyszny, za składniki zapłacisz grosze
Tomasz Strzelczyk znany youtuber kulinarny pokazał niedawno swój sposób na obiad. Jest on niezwykle pyszny i tani. Za główny składnik posłużą jajka. Przekonaj się sama.
Tani i prosty obiad Strzelczyka
Danie, które zaproponował youtuber, powinno być znane wszystkim. Kto nie jadł gotowanych jajek w sosie musztardowo chrzanowym, niech pierwszy rzuci widelcem. Mogłeś zetknąć się z nim w czasach dzieciństwa w szkolnej stołówce, a być może przygotowywała ci go także twoja babcia. Tym razem warto postawić na wariant od Tomasza Strzelczyka .
Obiad na bazie jajek
Za tym obiadem przemawia fakt, że nie potrzebujesz wielu składników i masy pieniędzy. Wystarczą jajka i parę innych dodatków, które z całą pewnością masz w lodówce .
Składniki:
- 4 jajka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 15 g masła
- 10 g mąki
- 250 ml śmietany 30%
- 10 g śmietany 18%
- 10 g musztardy francuskiej
- 10 g chrzanu ze słoika
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
Jak zrobić tani obiad z jajek?
Przygotowanie obiadu, zacznij od ugotowania jajek na twardo. Pamiętaj, aby przed wsadzeniem jajek, posolić wodę, ułatwi to później ich obieranie . W czasie gotowania jaj możesz obrać i pokroić cebulę w drobną kostkę.
Rozgrzej patelnię, wrzuć masło i poczekaj, aż się rozpuści. Dopiero wtedy możesz wrzucić cebulę, którą będziesz smażyła do momentu jej zeszklenia. Dodaj starty ząbek czosnku i mąkę. Podsmażaj, cały czas mieszając. Wlej śmietanę. Mieszaj, do momentu zgęstnienia.
Następnie dodaj musztardę, chrzan i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj koperek, dodaj do sosu i wymieszaj wszystkie składniki. Wyłącz kuchenkę, a do sosu dodaj gęstą osiemnastoprocentową śmietanę, wymieszaj.
Sos najlepiej podawać z bitymi ziemniakami, na których położysz jajka, a na końcu zalejesz sosem. Jajka możesz podobnie jak Strzelczyk, przekroić na pół lub podawać w całości. Oto patent na pyszny i tani obiad. Sprawdź, czy pamiętasz kulinarne hity PRL-u oraz jak skroić czas duszenia mięsa na gulasz .