Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał najlepszy patent na obiad z jajkami. Jest pyszny, za składniki zapłacisz grosze
YouTube/@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk pokazał najlepszy patent na obiad z jajkami. Jest pyszny, za składniki zapłacisz grosze

12 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tomasz Strzelczyk znany youtuber kulinarny pokazał niedawno swój sposób na obiad. Jest on niezwykle pyszny i tani. Za główny składnik posłużą jajka. Przekonaj się sama.

Tani i prosty obiad Strzelczyka

Danie, które zaproponował youtuber, powinno być znane wszystkim. Kto nie jadł gotowanych jajek w sosie musztardowo chrzanowym, niech pierwszy rzuci widelcem. Mogłeś zetknąć się z nim w czasach dzieciństwa w szkolnej stołówce, a być może przygotowywała ci go także twoja babcia. Tym razem warto postawić na wariant od Tomasza Strzelczyka .

gotowane jajka.jpg
Canva/@anouchka

Faworki siostry Anastazji są niemal legendarne. Dotarliśmy do kultowego przepisu

Obiad na bazie jajek

Za tym obiadem przemawia fakt, że nie potrzebujesz wielu składników i masy pieniędzy. Wystarczą jajka i parę innych dodatków, które z całą pewnością masz w lodówce .

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g masła
  • 10 g mąki
  • 250 ml śmietany 30%
  • 10 g śmietany 18%
  • 10 g musztardy francuskiej
  • 10 g chrzanu ze słoika
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić tani obiad z jajek?

Przygotowanie obiadu, zacznij od ugotowania jajek na twardo. Pamiętaj, aby przed wsadzeniem jajek, posolić wodę, ułatwi to później ich obieranie . W czasie gotowania jaj możesz obrać i pokroić cebulę w drobną kostkę.

Rozgrzej patelnię, wrzuć masło i poczekaj, aż się rozpuści. Dopiero wtedy możesz wrzucić cebulę, którą będziesz smażyła do momentu jej zeszklenia. Dodaj starty ząbek czosnku i mąkę. Podsmażaj, cały czas mieszając. Wlej śmietanę. Mieszaj, do momentu zgęstnienia.

Następnie dodaj musztardę, chrzan i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj koperek, dodaj do sosu i wymieszaj wszystkie składniki. Wyłącz kuchenkę, a do sosu dodaj gęstą osiemnastoprocentową śmietanę, wymieszaj.

Sos najlepiej podawać z bitymi ziemniakami, na których położysz jajka, a na końcu zalejesz sosem. Jajka możesz podobnie jak Strzelczyk, przekroić na pół lub podawać w całości. Oto patent na pyszny i tani obiad. Sprawdź, czy pamiętasz kulinarne hity PRL-u oraz jak skroić czas duszenia mięsa na gulasz .

chrzan.jpg
Canva/@DebbiSmirnoff
Rączka pokazał, jak robi roladę wołową. Ten patent nie ma sobie równych
Zimą zawsze gotuję tę zupę. Syci bardziej niż drugie danie i cudownie rozgrzewa, robię ją w pół godziny
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy