Chcesz skrócić czas duszenia mięsa na gulasz? Sięgnij po nieoczywisty produkt
![gulasz](https://images.iberion.media/images/1920/gulasz_241acc4593.jpg)
Co zrobić, gdy mięso na gulasz wychodzi twarde i suche? Należy sięgnąć po pewien produkt dzięki, któremu skrócimy czas duszenia mięsa. Gulasz zachwyci soczystością, miękkością i wybornym smakiem.
Mięso twarde i suche w gulaszu
Mięso w gulaszu powinno być mięciutkie i apetyczne. Niestety zdarza się tak, że jest wręcz odwrotnie. Mięso mimo długiego gotowania wychodzi twarde, suche, a danie staje się niesmaczne. Powinno przecież wyjść sycące i po prostu pyszne. W tym celu warto sięgnąć po sodę oczyszczaną. Trzeba ją dosypać do wody, w której gotujemy mięso.
Na każdy litr wody dodajemy pół łyżeczki sody. Jest też nieco inny sposób na zapewnienie miękkości mięsu. Mięso, które chcemy usmażyć, nacieramy sodą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Potem płuczemy i osuszamy. Doprawiamy i smażymy , a wyjdzie w środku soczyste, a na zewnątrz chrupiące.
![gulasz](https://images.iberion.media/images/origin/gulasz_dcf8a8e88a.jpg)
Jak mięso zmiękczały nasze babcie?
Jeszcze inny sposób w kuchni na zmiękczenie mięsa wykorzystywały nasze babcie. Podczas gotowania gulaszu panie domu dolewały odrobinę alkoholu. Ten sprawiał, że mięso szybciej stawało się miękkie. Wódka rozbija włókna w mięsie i czyni je delikatnymi i miękkimi.
Taki tik sprawdzi się podczas duszenia zarówno wieprzowiny, jak i wołowiny. Łyżeczka wódki daje efekt kruchości i nie obawiajmy się, że alkohol będzie potem wyczuwalny w gulaszu. Wódka wyparuje, ale wcześniej zmiękczy mięso, a tym samym skróci czas duszenia.
Jak zrobić gulasz z kruchym mięsem?
Składniki:
- ½ kg mięsa z łopatki wieprzowej
- ½ litra bulionu mięsnego
- 1 łyżeczka wódki
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- smalec
Przygotowanie gulaszu zacznij od umycia, oczyszczenia i pokrojenia mięsa. Przełóż je do miski, dodaj czosnek, przyprawy, wymieszaj i odłóż. Na patelnię włóż smalec, na gorący tłuszcz wlej łyżeczkę wódki i włóż mięso. Podsmażaj je 20 minut, ale nie przykrywaj.
Obierz warzywa i też je podsmaż na drugiej patelni na smalcu. Po 20 minutach przełóż je do mięsa, zalej bulionem i duś kolejne 20 minut. W tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gulasz podawaj z ziemniakami lub z pieczywem. Będzie mięciutki, soczysty i bardzo smaczny. Pisaliśmy o tym, co zrobić, placki ziemniaczane nie rozpadały się na patelni. Podawaliśmy też prosty przepis na pyszną napoleonkę.
![gulasz](https://images.iberion.media/images/origin/gulasz_ed211b22e4.jpg)
Źródło: haps.pl, wp.pl
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T143111_059_ae21615b9e.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![rolada](https://images.iberion.media/images/origin/rolada_f44205fe85.jpg)
![pory](https://images.iberion.media/images/origin/pory_d0f2c13298.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![zakamieniony czajnik](https://images.iberion.media/images/origin/kamien1_24225b943d.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![gołąbki sposoby](https://images.iberion.media/images/origin/Golabki_45fbbe6d61.jpg)
![pomarańcze](https://images.iberion.media/images/origin/Pomarancze_7ac4880c9a.jpg)
![czyszczenie zmywarki](https://images.iberion.media/images/origin/znywarka_8d07537cc9.jpg)
![wiszące szafki kuchenne](https://images.iberion.media/images/origin/Szafki_kuchenne_15c6c0c810.jpg)
![zatkany zlew](https://images.iberion.media/images/origin/zatkany_zlew_855e63e936.jpg)
![brudny okap kuchenny](https://images.iberion.media/images/origin/okap_331486c95b.jpg)
![Ryanair](https://images.iberion.media/images/origin/fot_Mounir_Taha_Shutterstock_Ryanair_nowe_dd3d1dc69a.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![syrop z mięty](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_93383949b0.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Sklep meblowy](https://images.iberion.media/images/origin/Sklep_meblowy_6cc8d715ca.png)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_caf54091f7.jpg)