Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał swój patent na gołąbki. Jego nadzienie to prawdziwa sensacja
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk pokazał swój patent na gołąbki. Jego nadzienie to prawdziwa sensacja

6 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kto powiedział, że na gołąbki jest tylko jeden sposób? Tomasz Strzelczyk postanowił przewrócić przepis do góry nogami. Z tradycyjnych składników przyrządził całkiem niesztampową faszerowaną kapustę. Zamiast mięsa mielonego użył plastrów wieprzowego schabu.

Niezwykłe gołąbki Tomasza Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi w jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, uwielbia eksperymentować z polską kuchnią. Nawet klasycznie gołąbki potrafi zmienić w wyjątkową ucztę. Koniecznie sprawdźcie jeden z jego najnowszych pomysłów. Długo nie wrócicie do oklepanej receptury.

Tomasz Strzelczyk do swoich gołąbków nie używa białej kapusty. Zamiast niej stawia na kapustę pekińską. Jest ona delikatniejsza i bardziej krucha, a przy tym idealnie oddaje wiosenny klimat dania.

Za tę wodę zapłacisz fortunę. Bosacka ostrzega wszystkich przed tym zakupem

Przepis na gołąbki według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 10 liści z kapusty pekińskiej
  • 10 plastrów schabu
  • 300g ugotowanego ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 2 duze marchewki
  • 400g boczku w paskach
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • w razie potrzeby należy dodać 1 jajko do ryżu

Wyśmienite gołąbki od Tomasza Strzelczyka krok po kroku

Zacznij od sparzenia kapusty na gołąbki . W tym celu odetnij z niej końcówkę od strony głąba . Pojedyncze, największe liście łap w kuchenne szczypce i zanurzaj we wrzącej wodzie . Kiedy po chwili zmiękną, odkładaj je na bok .

Schab do gołąbków według Tomasza Strzelczyka cienko rozbij za pomocą tłuczka . Mięso powinno być niemal przeźroczyste. Następnie poodcinaj z niego białe twarde ścięgna . Tak przygotowany schab przypraw za pomocą soli i pieprzu .

Paprykę do gołąbków pokrój w cienkie słupki . Tak samo postąp z marchewką. Sparzone liście kapusty delikatnie rozbij od strony twardej łodygi .

Zacznij zawijać gołąbki z przepisu Tomasza Strzelczyka . Na każdy liść kapusty połóż 3 plastry cienko krojonego boczku . Na nim rozłóż warstwę ryżu i przyprawiony plaster mięsa. Na koniec dołóż kilka słupków marchewki i papryki, w razie potrzeby nieco je przytnij na długość .

Wszystkie składniki zawiń w ciasny rulon . Przełóż go na głęboką patelnię lub inne naczynie, dostosowane do użycia w piekarniku. Czynność powtarzaj, aż zużyjesz wszystkie plastry mięsa . Jeśli zostaną Ci jakieś warzywa posiekaj je i dorzuć do patelni z gołąbkami .

Pomiędzy ciasno ułożone w patelni gołąbki powciskaj liście laurowe i ziele angielskie . Dodaj też przekrojoną na pół główkę czosnku . Całość zalej warzywnym bulionem,  przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 75 minut . Po upływie tego czasu niebanalne gołąbki gotowe są do podania . Parzenie kapusty na gołąbki już nigdy nie sprawi żadnego problemu . Czy da się zastąpić parzenie inną, łatwiejszą czynnością ?

pyszne gołąbki.png
Canva / bhofack2

Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zapłacili restauracji za przyjęcie komunijne. Gdy tam poszli zaczął się koszmar
Nie wytrzymał i zaczął jeść schabowego na ulicy. Znalazł najlepszy bar mleczny
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy