Strzelczyk pokazał swój patent na gołąbki. Jego nadzienie to prawdziwa sensacja
Kto powiedział, że na gołąbki jest tylko jeden sposób? Tomasz Strzelczyk postanowił przewrócić przepis do góry nogami. Z tradycyjnych składników przyrządził całkiem niesztampową faszerowaną kapustę. Zamiast mięsa mielonego użył plastrów wieprzowego schabu.
Niezwykłe gołąbki Tomasza Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi w jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, uwielbia eksperymentować z polską kuchnią. Nawet klasycznie gołąbki potrafi zmienić w wyjątkową ucztę. Koniecznie sprawdźcie jeden z jego najnowszych pomysłów. Długo nie wrócicie do oklepanej receptury.
Tomasz Strzelczyk do swoich gołąbków nie używa białej kapusty. Zamiast niej stawia na kapustę pekińską. Jest ona delikatniejsza i bardziej krucha, a przy tym idealnie oddaje wiosenny klimat dania.
Przepis na gołąbki według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 10 liści z kapusty pekińskiej
- 10 plastrów schabu
- 300g ugotowanego ryżu
- 1 czerwona papryka
- 2 duze marchewki
- 400g boczku w paskach
- 150 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
-
w razie potrzeby należy dodać 1 jajko do ryżu
Wyśmienite gołąbki od Tomasza Strzelczyka krok po kroku
Zacznij od sparzenia kapusty na gołąbki . W tym celu odetnij z niej końcówkę od strony głąba . Pojedyncze, największe liście łap w kuchenne szczypce i zanurzaj we wrzącej wodzie . Kiedy po chwili zmiękną, odkładaj je na bok .
Schab do gołąbków według Tomasza Strzelczyka cienko rozbij za pomocą tłuczka . Mięso powinno być niemal przeźroczyste. Następnie poodcinaj z niego białe twarde ścięgna . Tak przygotowany schab przypraw za pomocą soli i pieprzu .
Paprykę do gołąbków pokrój w cienkie słupki . Tak samo postąp z marchewką. Sparzone liście kapusty delikatnie rozbij od strony twardej łodygi .
Zacznij zawijać gołąbki z przepisu Tomasza Strzelczyka . Na każdy liść kapusty połóż 3 plastry cienko krojonego boczku . Na nim rozłóż warstwę ryżu i przyprawiony plaster mięsa. Na koniec dołóż kilka słupków marchewki i papryki, w razie potrzeby nieco je przytnij na długość .
Wszystkie składniki zawiń w ciasny rulon . Przełóż go na głęboką patelnię lub inne naczynie, dostosowane do użycia w piekarniku. Czynność powtarzaj, aż zużyjesz wszystkie plastry mięsa . Jeśli zostaną Ci jakieś warzywa posiekaj je i dorzuć do patelni z gołąbkami .
Pomiędzy ciasno ułożone w patelni gołąbki powciskaj liście laurowe i ziele angielskie . Dodaj też przekrojoną na pół główkę czosnku . Całość zalej warzywnym bulionem, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 75 minut . Po upływie tego czasu niebanalne gołąbki gotowe są do podania . Parzenie kapusty na gołąbki już nigdy nie sprawi żadnego problemu . Czy da się zastąpić parzenie inną, łatwiejszą czynnością ?
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA