Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast gotować w wodzie, wylewa mleko prosto na kapustę. Niewiarygodne, co z tego wychodzi
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 05.04.2023 15:57

Zamiast gotować w wodzie, wylewa mleko prosto na kapustę. Niewiarygodne, co z tego wychodzi

wylewanie mleka na główkę kapusty
screen z filmu na kanale YouTube Smaczny.tv

Takiego patentu na kapustę jeszcze nie widzieliście. Ten przepis bije na głowę tak tradycyjne danie, jak gołąbki. Zalej główkę kapusty gorącym mlekiem i odstaw na 20 minut. Pod wypływem temperatury liście zmiękną, a w dodatku nabiorą wyjątkowej delikatności.

Zawijana kapusta z mleka to istna rewolucja w kuchni

Przygotowanie faszerowanej kapusty jeszcze nigdy nie było tak proste. Możesz zapomnieć o tradycyjnym i uciążliwym parzeniu warzywa. Dzięki foliowej torebce i gorącemu mleku liście stają momentalnie się miękkie i elastycznie. Wystarczy zawinąć w nie smakowity farsz i zapiec w piekarniku, a doskonały obiad będzie gotowy do podania.

Do zrealizowania tego przepisu potrzebować będziesz foliowego woreczka. Musi być on wystarczająco pojemny, aby zmieścić główkę kapusty. Idealnie do tego celu nadadzą się woreczki przeznaczone do mrożenia żywności lub szczelnie zamknięty rękaw do pieczenia. 

Polacy nie zawsze wiedzą jak długo wyrabiać kotlety mielone. Dlatego wychodzą twarde i niesmaczne

Przepis na pomysłową kapustę faszerowaną

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 1,5 l mleka
  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • natka pietruszki do dekoracji

Jak zrobić pyszną kapustę zawijaną z mięsnym farszem?

Główkę kapusty oczyść z brzydkich zewnętrznych liści (pozostaw je na potem) i wytnij z niej głąb. Następnie dość głęboko natnij ją na krzyż po stronie przeciwnej do głąba. Warzywo włóż do foliowej torebki i równomiernie zalej je gorącym mlekiem. Torebkę szczelnie zamknij i odstaw całość na bok na 20 minut.

W międzyczasie przygotuj farsz do kapusty. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Dodaj do niej mięso mielone i trzymaj składniki na ogniu, aż wieprzowina zrumieni się. Następnie dodaj ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy, dopraw całość do smaku i podsmażaj jeszcze chwilę.

Sparzoną kapustę odwiń z woreczka foliowego. Delikatnie oddzielaj od główki miękkie liście i kładź je na płaskiej powierzchni. Na każdy z liści nakładaj porcję farszu wzdłuż dłuższego boku, zwijaj w cienki rulonik, a na koniec uformuj ślimaczek. Układaj kolejne zawijańce w naczyniu żaroodpornym wyłożonym luźnymi liśćmi kapusty.

Faszerowaną kapustę zalej passatą pomidorową. Danie przykryj drugą warstwą liści, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Potrawę piecz ok. 30 minut. Przed podaniem udekoruj ją posiekaną natką pietruszki. Z kapuścianego głąba możesz usmażyć wyśmienitą przekąskę. Włoska kapusta idealnie sprawdzi się do przyrządzenia delikatnych pieczonych gołąbków.

zawijanie kapusty.png
Canva / Naked King