Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał wszystkim swój sposób na kalafiora. Stawia na 1 zaskakujący dodatek
canva/Lilechka75; screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk pokazał wszystkim swój sposób na kalafiora. Stawia na 1 zaskakujący dodatek

27 sierpnia 2022

Lubicie kalafiora i macie ochotę na niebanalną zapiekaną wersję warzywa? Sprawdźcie pomysł Tomasza Strzelczyka. Kucharz zanurza różyczki w kremowym sosie na bazie serka śmietankowego i zapieka je pod pierzynką z sera żółtego. Musicie spróbować — przysmak zachwyca od pierwszego kęsa.

Tomasz Strzelczyk przyrządza kalafiora w pyszny sposób. Delikatny serek śmietankowy połączony z ostrą papryką i ziołami idealnie komponuje się z delikatnym smakiem sezonowego warzywa. Przekąska jest chrupiąca i aromatyczna. Skusicie się?

Przepis na wybornego kalafiora zapiekanego według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior

  • 150-200 g serka śmietankowego

  • 1 ząbek czosnku

  • 75-100 g sera żółtego w kawałku

  • 1 płaska łyżeczka płatków chili

  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano

  • 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zapiec kalafiora? Tomasz Strzelczyk zna znakomite dodatki, które podkręcą jego smak

Kalafiora oczyszczamy z liści i dzielimy go na różyczki. Płuczemy je pod bieżącą wodą. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Gdy zawrze, lekko ją solimy, a następnie wrzucamy kalafiora. Wyjmujemy go po około 3-4 minutach.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 185 stopni Celsjusza. Serek śmietankowy łączymy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, płatkami chili, i oregano. Całość doprawiamy szczyptą soli oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Sos łączymy z rozdrobnioną wcześniej bazylią i mieszamy go z odcedzonym, ciepłym kalafiorem. Warzywo przenosimy go do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym na tarce serem żółtym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Po inne sprawdzone z kalafiorem w roli głównej zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy jarskie steki z tego warzywa, a także tę chrupiącą przekąskę w aromatycznym cieście .

Kalafior zapiekany Tomasza Strzelczyka jest znakomity
canva/photosimysia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy