Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk przyrządził jajecznicę po polsku. 2 dodatków nikt by się nie spodziewał
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk przyrządził jajecznicę po polsku. 2 dodatków nikt by się nie spodziewał

31 marca 2023

Jajecznica jest śniadaniowym klasykiem. Wzbogacona o boczek, odrobinę świeżego lubczyku i podsmażony chleb razowy nabiera niezwykłego wyrazu. Propozycji Tomasz Strzelczyka trzeba spróbować. Jest tak smaczna, że jeszcze nie raz się skusicie.

Przepis na jajecznicę po polsku

Proste danie śniadaniowe z dodatkiem grzanek z chleba razowego oraz pięknie pachnącego zioła skradnie niejedno serce. Wykonanie nie sprawi kłopotu, a zachwyty bliskich gwarantowane.

Składniki:

  • 6 dużych jaj
  • 20 ml mleka
  • 2 plastry boczku wędzonego o grubości ok. 1 cm
  • 2 kromki chleba razowego
  • kawałek żółtego sera
  • trochę posiekanego lubczyku
  • sól i pieprz ilości do smaku
Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji. Nie uwierzysz z czego jest zrobiona

Jak zrobić smaczną jajecznicę? Tomasz Strzelczyk pokazał świetny przepis

Boczek oczyszczamy ze skóry. Kroimy go w kostkę i wrzucamy na zimną patelnię. Wytapiamy tłuszcz na małym ogniu. W podobny sposób rozdrabniamy chleb. Dodajemy go do podrumienionego boczku i rumienimy.

Jaja wbijamy do miski i łączymy je z mlekiem. Masę wlewamy na patelnię. Ścinamy, a na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy starty na tarce ser, a po chwili posiekany lubczyk.

Jak podać jajecznicę po polsku?

Doprawiony pięknie pachnącym ziołem posiłek z chrupiącym chlebem nie wymaga już więcej dodatków. Podajcie jajecznicę na ciepło z ulubionym śniadaniowym napojem np. sokiem pomarańczowym.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na jajecznicę. Szczególnie polecamy chrupiącą wersję z brokułem . Być może też spodoba się wam lekka i niesamowicie zdrowa jajecznica na parze — nie dodajemy do niej ani kropli tłuszczu.

Jajecznica po polsku jest pyszna.png
canva/LauriPatterson

Źródło:  YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Babcia Ewa robi najlepszą babkę. Zamiast oleju i masła stawia na inny dodatek
W Polsce zabraknie kalafiora? Fatalne doniesienia ekspertów
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy