Strzelczyk przyrządził jajecznicę po polsku. 2 dodatków nikt by się nie spodziewał
Jajecznica jest śniadaniowym klasykiem. Wzbogacona o boczek, odrobinę świeżego lubczyku i podsmażony chleb razowy nabiera niezwykłego wyrazu. Propozycji Tomasz Strzelczyka trzeba spróbować. Jest tak smaczna, że jeszcze nie raz się skusicie.
Przepis na jajecznicę po polsku
Proste danie śniadaniowe z dodatkiem grzanek z chleba razowego oraz pięknie pachnącego zioła skradnie niejedno serce. Wykonanie nie sprawi kłopotu, a zachwyty bliskich gwarantowane.
Składniki:
- 6 dużych jaj
- 20 ml mleka
- 2 plastry boczku wędzonego o grubości ok. 1 cm
- 2 kromki chleba razowego
- kawałek żółtego sera
- trochę posiekanego lubczyku
- sól i pieprz ilości do smaku
Jak zrobić smaczną jajecznicę? Tomasz Strzelczyk pokazał świetny przepis
Boczek oczyszczamy ze skóry. Kroimy go w kostkę i wrzucamy na zimną patelnię. Wytapiamy tłuszcz na małym ogniu. W podobny sposób rozdrabniamy chleb. Dodajemy go do podrumienionego boczku i rumienimy.
Jaja wbijamy do miski i łączymy je z mlekiem. Masę wlewamy na patelnię. Ścinamy, a na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy starty na tarce ser, a po chwili posiekany lubczyk.
Jak podać jajecznicę po polsku?
Doprawiony pięknie pachnącym ziołem posiłek z chrupiącym chlebem nie wymaga już więcej dodatków. Podajcie jajecznicę na ciepło z ulubionym śniadaniowym napojem np. sokiem pomarańczowym.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na jajecznicę. Szczególnie polecamy chrupiącą wersję z brokułem . Być może też spodoba się wam lekka i niesamowicie zdrowa jajecznica na parze — nie dodajemy do niej ani kropli tłuszczu.
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA