Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Ewa robi najlepszą babkę. Zamiast oleju i masła stawia na inny dodatek
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.03.2023 20:20

Babcia Ewa robi najlepszą babkę. Zamiast oleju i masła stawia na inny dodatek

przepis babci na babkę wielkanocną
canva/Dar1930

Zapomnij o oleju. Babcia Ewa robi babkę wielkanocną z dodatkiem majonezu. Już kilka łyżek produktu sprawi, że świąteczne ciasto pięknie urośnie podczas pieczenia, będzie wilgotne i puszyste. Jej przepis nie ma sobie równych.

Babcia Basia piecze babkę bez grama oleju

Babka wielkanocna jest ciastem, które obowiązkowo musi znaleźć się na świątecznym stole. Ciasto jest proste w przygotowaniu, jednak niekiedy nie wychodzi. Jest mało puszyste lub ma zakalec. Babcia Basia pokazała, jak zrobić babkę na Wielkanoc, która wychodzi za każdym razem.

Sekretem jest dodatek majonezu. W przepisie babci znajdziesz 6 łyżek tego produktu. Majonez nie jest wyczuwalny w cieście, jednak dzięki niemu babka ładnie rośnie i jest bardzo puszysta i delikatna.

Babkę wielkanocną koniecznie piecz bez termoobiegu, ponieważ wtedy za bardzo wysuszysz całe ciasto. Po upieczeniu i ostygnięciu, udekoruj babkę cukrem pudrem. Będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole i każdy zje ją ze smakiem. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z kanału Uwaga Babcia Gotuje na YouTube.

W Polsce zabraknie kalafiora? Fatalne doniesienia ekspertów

Najlepszy przepis na babkę wielkanocną

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej typ 400
  • 135 g mąki ziemniaczanej
  • 4 duże jajka
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 6 łyżek majonezu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z cytryny
  • łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do dekoracji
  • masło i bułka tarta do wysmarowania blachy

Jak upiec babkę z majonezem? Będzie bardzo puszysta

Jajka wbij do miski, wsyp cukier z wanilią i drobny cukier do wypieków. Miksuj, aż uzyskasz białą, puszystą masę. Do ubitych jajek dodaj majonez, skórkę z cytryny i miksuj na małych obrotach, żeby składniki się połączyły.

Wsyp proszek do pieczenia, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj na małych obrotach. Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przełóż masę i wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 47 minut. 

Upieczoną i ostudzoną babkę udekoruj cukrem pudrem. Na Wielkanoc upiecz również sernik według przepisu Makłowicza oraz tradycyjny mazurek z masą kajmakową.

babka wielkanocna.jpg
canva/ola_p