Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk robi naleśniki inaczej niż wszyscy. Dodaje do nich składnik, który większość pomija
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk robi naleśniki inaczej niż wszyscy. Dodaje do nich składnik, który większość pomija

5 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Znany autor przepisów kulinarnych - Tomasz Strzelczyk - znowu zaskakuje. Na swoim kanale na YouTubie zaprezentował przepis na naleśniki. Przygotowuje je ze składnikiem, o którym większość by nawet nie pomyślała. Dzięki niemu smakują lepiej niż zazwyczaj. Sprawdź, co to za składnik, a potem zrób z nim danie z przepisu kucharza.

Strzelczyk zaskakuje i tym razem

Tomasz Strzelczyk jest autorem kilku książek kucharskich. A znany i ceniony  jest za swoje nieszablonowe przepisy . Spod jego ręki zawsze wychodzą znane dania, które smakują o wiele lepiej i różnią się nieco przygotowaniem. Tak samo jest również z naleśnikami.

Strzelczyk dodaje do nich jeden składni, dzięki któremu są lekkie i puszyste. Raz zrobisz je w ten sposób, a już nigdy nie przygotujesz ich inaczej. Tajemniczy składnik oraz przepis poznasz w dalszej części artykułu.

ciasto na naleśniki.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Najgorsze co można pić podczas upałów. Zielarka mówi wprost: “Babcie wiedziały i ostrzegały”

Do ciasta na naleśniki dodaj ten produkt

Aby ciasto na naleśniki było lekkie i puszyste, należy dodać do niego - drożdże. To produkt, o którym nie każdy myśli, aby dodać go do naleśników, a szkoda. Dzięki niemu wychodzą najlepsze. Potrzebne będą także inne składniki.  Między innymi te na warzywny farsz. Przygotuj je według listy umieszczonej poniżej. Kiedy będziesz miała je wszystkie, zaczniemy przygotowanie.

Składniki:

  • 7 g suchych drożdzy
  • 500 g mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 300 ml wody
  • 2 jajka
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 1 łyż czeka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ papryki
  • kawałek cukinii
  • 50 g żółtego sera w kostce
  • 500 g twarogu
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 6 rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypioru
  • rukolą

Przepis Strzelczyka na naleśnik

Do miski wlej letnie mleko oraz wodę. Wbij jajka i wsyp drożdże, proszek do pieczenia, cukier. Wymieszaj składniki, aby dokładnie się ze sobą połączyły. Wsyp mąkę i ponownie całość wymieszaj. Ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.

Umytą paprykę pokrój w kostkę, a cukinię wraz z obraną marchewką zetrzyj na dużych oczach tarki. Do ciasta dodaj warzywa oraz sól, stary na dużych oczkach tarki ser żółty. Wymieszaj całość. Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. Nakładaj ciasto, które równomiernie rozprowadzisz, a potem smaż dwustronnie naleśniki, do momentu zarumienienia.

Nie zapomnij o przygotowaniu farszu. Do miski włóż twaróg oraz śmietanę. Wsyp sól, posiekany szczypior i rzodkiewkę. Połącz produkty. Na naleśnikach układaj odrobinę rukoli, a na nią twaróg. Rozsmaruj go, a następnie zwiń naleśniki i gotowe. Podaj je rodzinie, a będą zachwyceni. Sprawdź

naleśnik.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Kroję ziemniaki i wlewam coca - colę. Powód zaskakuje niemal każdego
Blanka Lipińska w mocnych słowach o restauracji Gessler. „Nie skrytykowałam, ja stwierdziłam fakt”
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy