Strzelczyk robi pasztet ze składnika, o jakim nikt by nie pomyślał. Hit to mało powiedziane
Dobry pasztet jest znakomitym dodatkiem do pieczywa. Tomasz Strzelczyk robi to danie w wyjątkowy sposób. Produktu, jakiego używa do przygotowania pasztetu nikt, by się nie spodziewał. Taki pasztet wychodzi, że place lizać.
Sposób na pasztet od Tomasza Strzelczyka
Pasztet ma wielu wiernych zwolenników . Pyszny i o aksamitnej konsystencji jest nie lada mięsnym rarytasem. Do tego pieczywo, ogórek kiszony i smaczna przekąska jest gotowa. Pasztet robi też Tomasz Strzelczyk. Znany kucharz przyrządza go z pieczarek brązowych.
Są one bardziej aromatyczne i smaczne od białych pieczarek. Oprócz tego do dania trafiają wątróbki drobiowe, ale też serek śmietankowy . Te składniki zapewniają doskonałą konsystencję i smak pasztetu . Przepis Tomasza Strzelczyka można zobaczyć na jego kanale YouTube ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić pasztet z pieczarek z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 500 g pieczarek brązowych
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 50 g masła
- 30 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki serka śmietankowego
- pęczek tymianku
- masło klarowane
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie pasztetu zacznij od obrania i podsmażenia pieczarek. Zostaw 2-3 pieczarki do dekoracji. Pokrój tymianek i dołóż do podsmażanych pieczarek . Pokrój cebulę w kostkę i 3 ząbki czosnku, tylko połowę. Pamiętaj o odwróceniu pieczarek na patelni.
Dołóż masło, wrzuć cebulę, czosnek i lekko przypraw solą oraz pieprzem. Wetrzyj gałką muszkatołową, wszystko przełóż do blendera. Na patelnię włóż wątróbki i zrumień z cebulą i 3 ząbkami czosnku. Doda masło, wkrój tymianek i smaż 10 minut.
Pasztet z foopieczarek, czyli jest pysznie i kremowo
Usmażoną wątróbkę przełóż do blendera, w którym są już pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Wlej trochę śmietanki i wszystkie składniki zblenduj . Następnie dołóż serek śmietankowy i możesz doprawić solą i pieprzem. Masę przełóż do pojemnika.
Pieczarkę pokrój w plastry i podsmaż. Udekoruj tak wierzch pasztetu. Po ostygnięciu pasztet włóż do lodówki na 8-10 godzin. Wychodzi bardzo smaczny, kremowy i smakuje z konfiturą z żurawiny . Jest delikatny i wspaniale pachnie tymiankiem. Pisaliśmy o tym, jak przygotować złotą owsiankę na śniadanie. Polecaliśmy placki ziemniaczane bez tarcia.