Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk robi pasztet ze składnika, o jakim nikt by nie pomyślał. Hit to mało powiedziane
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk robi pasztet ze składnika, o jakim nikt by nie pomyślał. Hit to mało powiedziane

21 października 2024

Dobry pasztet jest znakomitym dodatkiem do pieczywa. Tomasz Strzelczyk robi to danie w wyjątkowy sposób. Produktu, jakiego używa do przygotowania pasztetu nikt, by się nie spodziewał. Taki pasztet wychodzi, że place lizać.

Sposób na pasztet od Tomasza Strzelczyka

Pasztet ma wielu wiernych zwolenników . Pyszny i o aksamitnej konsystencji jest nie lada mięsnym rarytasem. Do tego pieczywo, ogórek kiszony i smaczna przekąska jest gotowa. Pasztet robi też Tomasz Strzelczyk. Znany kucharz przyrządza go z pieczarek brązowych.

Są one bardziej aromatyczne i smaczne od białych pieczarek. Oprócz tego do dania trafiają wątróbki drobiowe, ale też serek śmietankowy . Te składniki zapewniają doskonałą konsystencję i smak pasztetu . Przepis Tomasza Strzelczyka można zobaczyć na jego kanale YouTube ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

pasztet
Fot. YouTube/@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Zamówił schabowego w knajpie po Kuchennych Rewolucjach. Fani dawno nie słyszeli, by odzywał się w ten sposób

Jak zrobić pasztet z pieczarek z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 500 g pieczarek brązowych
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 50 g masła
  • 30 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • pęczek tymianku
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie pasztetu zacznij od obrania i podsmażenia pieczarek. Zostaw 2-3 pieczarki do dekoracji. Pokrój tymianek i dołóż do podsmażanych pieczarek . Pokrój cebulę w kostkę i 3 ząbki czosnku, tylko połowę. Pamiętaj o odwróceniu pieczarek na patelni.

Dołóż masło, wrzuć cebulę, czosnek i lekko przypraw solą oraz pieprzem. Wetrzyj gałką muszkatołową, wszystko przełóż do blendera. Na patelnię włóż wątróbki i zrumień z cebulą i 3 ząbkami czosnku. Doda masło, wkrój tymianek i smaż 10 minut.

Pasztet z foopieczarek, czyli jest pysznie i kremowo

Usmażoną wątróbkę przełóż do blendera, w którym są już pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Wlej trochę śmietanki i wszystkie składniki zblenduj . Następnie dołóż serek śmietankowy i możesz doprawić solą i pieprzem. Masę przełóż do pojemnika.

Pieczarkę pokrój w plastry i podsmaż. Udekoruj tak wierzch pasztetu. Po ostygnięciu pasztet włóż do lodówki na 8-10 godzin. Wychodzi bardzo smaczny, kremowy i smakuje z konfiturą z żurawiny . Jest delikatny i wspaniale pachnie tymiankiem. Pisaliśmy o tym, jak przygotować złotą owsiankę na śniadanie. Polecaliśmy placki ziemniaczane bez tarcia.

pasztet
Fot. YouTube/@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Znany kucharz zdradził, jak przygotować rydze na obiad. Popełnisz 1 błąd i będą niejadalne
100 razy lepsze na kotlety niż zwykły schab. To mięso kupisz teraz w Dino za bezcen
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy