Zdrowe i pożywne śniadanie w kilka minut. Złota owsianka jest hitem
Każda owsianka jest świetna na śniadanie. Jednak ta już niemal przesadza. Kilka dodatków sprawia, że kwalifikuje się ona jako superfood.
Złota owsianka
Nie wszystkim pasuje, że przygotowując owsiankę mają wybór między konsystencją rozgotowanych płatków a zupy mlecznej. Da się to jednak naprawić. Cała rzecz w dodatkach, które wpływają nie tylko na smak, lecz także na strukturę potrawy.
Nie sposób za to odmówić temu daniu zbawiennego wpływu na naszą dietę. Owsianka to sycąca porcja węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym i korzystnej zawartości błonnika. Sprawia to, że jest sycąca na długie godziny.
Żaden dżem i syrop. Wachowicz robi z pigwowca musztardęPożywne śniadanie
A gdybyśmy dodali do takiej owsianki jeszcze parę przypraw, które same w sobie mają świetny wpływ na nasz organizm? Wtedy owsianka zmienia się w pożywne śniadanie klasy niemal farmaceutycznej. Do złotej owsianki, by zasłużyła na swoją nazwę, dodajemy kurkumę – doskonałą wzmacniającą przyprawę o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych (górskich lub zwykłych)
- 1-2 szklanki napoju roślinnego (lub mleka)
- 2 łyżeczki oleju kokosowego lub z pestek dyni
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka miodu
- Szczypta pieprzu
Owsianka z kurkumą
Jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie półplasterki. Do rondelka wlewamy olej i dodajemy przyprawy. Mieszamy, aż rozprowadzą się dobrze w oleju.
Dodajemy jabłko i prażymy przez chwilę. Na natłuszczoną powierzchnię wsypujemy płatki.
Płatki owsiane zalewamy ulubionym mlekiem roślinnym. Jego ilość zależy od tego, jak gęstą owsiankę lubimy. Z płatków 1:1 z mlekiem wyjdzie całkiem gęsta. Płatki zwykłe należy dłużej gotować, dlatego też będą wymagać więcej płynu. Są jednak najzdrowsze.
Pod koniec gotowania owsiankę słodzimy miodem. Podajemy po lekkim przestudzeniu.
Wypróbuj też przepisy na nietypowe kotlety mielone i pumpkin spice latte.