Lata temu zacząłem robić placki ziemniaczane bez tarcia. Sto razy prostszy przepis
Uwielbiasz placki ziemniaczane, ale nie znosisz trzeć ziemniaków? Okazuje się, że ta czynność jest zbędna i bez problemu można przygotować placki ziemniaczane bez tarcia. Sposób jest tak łatwy, że teraz przygotowanie tego dania to czysta przyjemność.
Placki ziemniaczane bez tarcia są możliwe
Placki ziemniaczane to doskonałe danie, które można podać na wiele sposobów. I to zarówno na słodko, jak i na słono. Niestety wiele gospodyń unika ich przygotowania jak ognia. Chodzi o tarcie ziemniaków, które jest czynnością uciążliwą, czasochłonną, a w dodatku wymagającą skupienia.
Na szczęście można zrobić placki ziemniaczane bez tarcia. Smakują tak samo dobrze, ale ich przygotowanie jest znacznie prostsze. Kiedy poznasz sposób, tarka do ziemniaków okaże się zbędnym sprzętem w twojej kuchni. Dokładną instrukcję poznasz w dalszej części tekstu.
Henia Foks przeszła samą siebie tym ciastem. Takich smaków jeszcze nie próbowałeśJak zrobić placki ziemniaczane bez użycia tarki?
Sposób na placki ziemniaczane bez tarcia polega na wyciśnięciu warzywa przez wyciskarkę. Dzięki temu przygotujesz jednolitą masę ziemniaczaną, która po usmażeniu będzie odpowiednio chrupiąca, ale nie będą w niej wyczuwalne kawałki ziemniaków. Nawet najwięksi fani placków nie będą zawiedzeni, bo te także smakują doskonale, ale są łatwiejsze w przygotowaniu. Poznaj dokładny przepis, a już nigdy placków ziemniaczanych nie zrobisz inaczej.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 cebula
- masło
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia
Ziemniaki obierz, umyj, a następnie ugotuj. Kiedy będą miękkie, odcedź je i przeciśnij przez wyciskarkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj w kostkę. Następnie na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Oba warzywa przełóż do miski.
Wsyp obie mąki oraz przyprawy. Wbij jajko i wymieszaj składniki na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżek nanoś odrobinę masy i formuj placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Na obiad podawaj z ulubionymi dodatkami, a będą smakowały doskonale.