Strzelczyk wlewa do bigosu aromatyczny napój. Potrawa bije na głowę inne wersje
Bigos można przygotować na wiele sposobów. Jednak ten z dodatkiem grzańca będzie niezwykle aromatyczny. Proste danie z kapusty kiszonej, mięs i grzybów Tomasz Strzelczyk wzbogaca o pełen przypraw napój, nadając mu wyjątkowego charakteru. Musicie spróbować.
Dobrego bigosu nie odmówi żaden smakosz. Zaproponowane przez Tomasza Strzelczyka danie pełne niezwykle aromatycznych przypraw pochodzących z grzańca, z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Jego wykonanie jest proste, a smak wcale nie przytłacza — alkohol zdąży odparować podczas przyrządzania.
Przepis na bigos z korzennym napojem
Składniki:
-
1 kg kapusty kiszonej
-
250 g boczku surowego
-
150-200 g boczku wędzonego
-
2 spore kawałki ulubionej kiełbasy
-
2 większe cebule
-
1 średnie jabłko, najlepiej kwaśne
-
około 300 ml grzańca z czerwonego wina
-
250 g śliwek suszonych
-
10-15 g suszonych podgrzybków lub borowików
-
3 liście laurowe
-
4-6 owoce jałowca
-
1 łyżeczka ziaren pieprzu
-
1 czubata łyżeczka cząbru
-
sól i pieprz mielony do smaku
Jak zrobić bigos z korzenną nutą? Patent Strzelczyka jest niezawodny
Zaczynamy od pokrojenia boczku w plasterki i podsmażenia go na suchej patelni. W czasie, gdy tłuszcz z boczku będzie się wytapiał, kroimy cebulę w kostkę. Dodajemy ją na patelnię i doprowadzamy do zeszklenia.
Kapustę delikatnie odciskamy z soków i przenosimy do garnka. Dodajemy śliwki, grzyby (bez namaczania) oraz liście laurowe, pieprz ziarnisty, jałowiec i cząber. Wrzucamy umyte, pozbawione gniazda nasiennego jabłko. Kiełbasę kroimy w kawałki o długości około 5 cm, a wędzony boczek w plastry o grubości około 1,5-2 cm.
Mięso także umieszczamy w garnku, a następnie przenosimy do niego zawartość patelni. Na koniec wlewamy grzaniec. Bigos gotujemy na wolnym ogniu przez minimum 4 godziny, po czym odstawiamy na całą noc. Następnego dnia znowu gotujemy go 3-4 godziny. Podajemy z pieczywem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na bigos. Szczególnie polecamy aromatyczną wersję z suszoną morelą . Być może skusi was też lekko pikantna i złocista odsłona z kurkumą .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy czosnek lepiej jeść rano czy wieczorem? Pora dnia ma ogromne znaczenie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA