Strzelczyk wziął kapustę i pokazał na co go stać. Zrobił z niej tani i pyszny obiad
Kapusta włoska może stanowić bazę smacznego bezmięsnego obiadu. Tomasz Strzelczyk przyrządził ją na patelni, wykorzystując kilka prostych produktów, które z pewnością znajdziecie w pobliskim sklepie spożywczym i uzyskał znakomite efekty. Musicie spróbować.
Smaczna wegetariańska potrawa z kapusty włoskiej zaproponowana przez Tomasza Strzelczyka z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Miękkie wprost rozpływające się w ustach warzywo w delikatnym winno-maślanym sosie jest proste w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się nawet jako element eleganckiej kolacji.
Przepis na znakomitą kapustę Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
1 niewielka główka kapusty włoskiej
-
2 ząbki czosnku
-
200 ml bulionu warzywnego
-
100 ml wytrawnego wina białego
-
3-4 łyżki masła
-
garść świeżego tymianku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak przyrządzić kapustę włoską? Tomasz Strzelczyk pokazał swój patent
Zaczynamy od obrania kapusty z zewnętrznych liści. Następnie przekrawamy ją na cztery części, cięcia za każdym razem rozpoczynając od głąba. Kawałki oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju. Wrzucamy 2 łyżki masła. Podsmażamy dalej na wolnym ogniu.
Czosnek oraz świeży tymianek siekamy i dodajemy na patelnię. Wlewamy także białe wino. Gdy alkohol odparuje, dodajemy większą łyżkę masła i wlewamy bulion. Patelnię przykrywamy pergaminem — chcemy nadal dusić kapustę, jednocześnie redukując płyn na patelni. Smażymy około 8 minut. Gotową kapustę podajemy na ciepło. Smacznego.
Wskazówka: danie Tomasza Strzelczyka będzie bardziej sycące, gdy podacie je z pieczoną w przyprawach ciecierzycą lub podsmażonym wędzonym tofu. Pomijając podczas przyrządzania masło i wybierając organiczne wino, przygotujecie wegański pełnowartościowy posiłek.
Na naszej stronie znajdziecie inne doskonałe receptury Tomasza Strzelczyka. Szczególnie polecamy kultowe danie z czasów PRL, czyli bryzole . Być może spodoba się wam także oraz prostą i niedrogą zapiekankę proboszcza .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak długo śmietana jest dobra po otwarciu? Jeden błąd i natychmiast się psuje
-
Na południu Polski placki ziemniaczane robiło się inaczej. Tajny składnik podkręcał smak
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA