Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk wziął kapustę i pokazał na co go stać. Zrobił z niej tani i pyszny obiad
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk wziął kapustę i pokazał na co go stać. Zrobił z niej tani i pyszny obiad

17 stycznia 2023

Kapusta włoska może stanowić bazę smacznego bezmięsnego obiadu. Tomasz Strzelczyk przyrządził ją na patelni, wykorzystując kilka prostych produktów, które z pewnością znajdziecie w pobliskim sklepie spożywczym i uzyskał znakomite efekty. Musicie spróbować.

Smaczna wegetariańska potrawa z kapusty włoskiej zaproponowana przez Tomasza Strzelczyka z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Miękkie wprost rozpływające się w ustach warzywo w delikatnym winno-maślanym sosie jest proste w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się nawet jako element eleganckiej kolacji.

Przepis na znakomitą kapustę Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 niewielka główka kapusty włoskiej

  • 2 ząbki czosnku

  • 200 ml bulionu warzywnego

  • 100 ml wytrawnego wina białego

  • 3-4 łyżki masła

  • garść świeżego tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przyrządzić kapustę włoską? Tomasz Strzelczyk pokazał swój patent

Zaczynamy od obrania kapusty z zewnętrznych liści. Następnie przekrawamy ją na cztery części, cięcia za każdym razem rozpoczynając od głąba. Kawałki oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju. Wrzucamy 2 łyżki masła. Podsmażamy dalej na wolnym ogniu.

Czosnek oraz świeży tymianek siekamy i dodajemy na patelnię. Wlewamy także białe wino. Gdy alkohol odparuje, dodajemy większą łyżkę masła i wlewamy bulion. Patelnię przykrywamy pergaminem — chcemy nadal dusić kapustę, jednocześnie redukując płyn na patelni. Smażymy około 8 minut. Gotową kapustę podajemy na ciepło. Smacznego.

Wskazówka: danie Tomasza Strzelczyka będzie bardziej sycące, gdy podacie je z pieczoną w przyprawach ciecierzycą lub podsmażonym wędzonym tofu. Pomijając podczas przyrządzania masło i wybierając organiczne wino, przygotujecie wegański pełnowartościowy posiłek.

Na naszej stronie znajdziecie inne doskonałe receptury Tomasza Strzelczyka. Szczególnie polecamy kultowe danie z czasów PRL, czyli bryzole . Być może spodoba się wam także oraz prostą i niedrogą zapiekankę proboszcza .

Kapusta włoska Tomasza Strzelczyka jest wyśmienita
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy