Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pokazał, jak zrobić zapiekankę proboszcza. W roli głównej szynka i ziemniaki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.09.2022 15:59

Strzelczyk pokazał, jak zrobić zapiekankę proboszcza. W roli głównej szynka i ziemniaki

Strzelczyk pokazał jak zrobić zapiekankę proboszcza. W roli głównej szynka i ziemniaki
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube, canva/Mariha-kitchen

Zapiekanka proboszcza według przepisu Tomasza Strzelczyka to pomysł na tani, sycący i smaczny obiad dla całej rodziny. Zapiekankę przygotujesz z kilku prostych składników, a każdy będzie prosił o dokładkę.

Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA możemy poznać wiele ciekawych i prostych przepisów na wyśmienite dania. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule. Tomasz Strzelczyk dzieli się z fanami swoimi patentami na szybkie obiady, kolacje i dania na większe uroczystości, w tym właśnie na pyszną zapiekankę.

Zapiekanka proboszcza przepisu Tomasza Strzelczyka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jest również naprawdę tania. Potrzebujemy kilograma młodych ziemniaków, kilku plastrów ulubionej szynki, cebulę, czosnek i kawałek żółtego sera. Możemy dodać również posiekany szczypiorek dla podbicia smaku.

Przysłowiową wisienką na torcie jest aksamitny sos beszamelowy, który z zapiekanką łączy się doskonale. Sos na bazie masła, mąki i mleka koniecznie doprawmy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, w ten sposób nadamy mu charakteru. Zapiekanka będzie gotowa po 25 minutach pieczenia.

Zapiekanka proboszcza z ziemniakami, szynką i beszamelem

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków

  • 2 cebule czerwone

  • 3 ząbki czosnku

  • 200 g szynki wieprzowej lub drobiowej w plastrach

  • ok. 50 g sera żółtego w kostce

  • szczypiorek (opcjonalnie)

  • masło klarowane do smażenia

  • olej lub oliwa z oliwek

Składniki na sos beszamelowy:

  • 400 ml mleka

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki masła

  • sól, pieprz

Jak zrobić zapiekankę proboszcza przepisu Tomasza Strzelczyka?

Ziemniaki obierz, pokrój w grubsze plastry i włóż do garnka, wlej wodę, dodaj sól i ugotuj do miękkości, odcedź, odparuj i od razu przełóż do wysmarowanego olejem lub oliwą.

Cebule pokrój w piórka, posiekaj czosnek, szynkę pokrój w kostkę, zetrzyj na tarce ser. Na maśle podsmaż szynkę, następnie dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.

Całość oprósz solą, pieprzem i przełóż na ziemniaki, nastaw piekarnik na 180 stopni C. Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż nie będzie grudek. Następnie stopniowo wlewaj mleko, stale mieszając.

Gdy sos będzie gęsty, wsyp gałkę muszkatołową i szczyptę soli, pieprzu, ponownie wymieszaj i przelej do naczynia żaroodpornego. Całą zapiekankę oprósz startym serem, możesz dodać również posiekany szczypiorek, wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut, smacznego.

Przepisy Strzelczyka są proste, ale niezwykle smaczne. Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki obiad- tu poznasz przepis na ziemniaki zapiekane w sosie pieczarkowo- porowym. Tomasz Strzelczyk niedawno podzielił się także przepisem na golonkę po polsku, jest soczysta i niezwykle delikatna.

Sos beszamelowy
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube