Strzelczyk pokazał, jak zrobić zapiekankę proboszcza. W roli głównej szynka i ziemniaki
![Strzelczyk pokazał jak zrobić zapiekankę proboszcza. W roli głównej szynka i ziemniaki](https://images.iberion.media/images/1920/5y_Dh_Qz_Lp3z_Po_Mk_VJ_Add68_Y_zapiekanka_ca28ba26b3.jpg)
Zapiekanka proboszcza według przepisu Tomasza Strzelczyka to pomysł na tani, sycący i smaczny obiad dla całej rodziny. Zapiekankę przygotujesz z kilku prostych składników, a każdy będzie prosił o dokładkę.
Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA możemy poznać wiele ciekawych i prostych przepisów na wyśmienite dania. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule. Tomasz Strzelczyk dzieli się z fanami swoimi patentami na szybkie obiady, kolacje i dania na większe uroczystości, w tym właśnie na pyszną zapiekankę.
Zapiekanka proboszcza przepisu Tomasza Strzelczyka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jest również naprawdę tania. Potrzebujemy kilograma młodych ziemniaków, kilku plastrów ulubionej szynki, cebulę, czosnek i kawałek żółtego sera. Możemy dodać również posiekany szczypiorek dla podbicia smaku.
Przysłowiową wisienką na torcie jest aksamitny sos beszamelowy, który z zapiekanką łączy się doskonale. Sos na bazie masła, mąki i mleka koniecznie doprawmy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, w ten sposób nadamy mu charakteru. Zapiekanka będzie gotowa po 25 minutach pieczenia.
Zapiekanka proboszcza z ziemniakami, szynką i beszamelem
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
2 cebule czerwone
3 ząbki czosnku
200 g szynki wieprzowej lub drobiowej w plastrach
ok. 50 g sera żółtego w kostce
szczypiorek (opcjonalnie)
masło klarowane do smażenia
olej lub oliwa z oliwek
Składniki na sos beszamelowy:
400 ml mleka
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
sól, pieprz
Jak zrobić zapiekankę proboszcza przepisu Tomasza Strzelczyka?
Ziemniaki obierz, pokrój w grubsze plastry i włóż do garnka, wlej wodę, dodaj sól i ugotuj do miękkości, odcedź, odparuj i od razu przełóż do wysmarowanego olejem lub oliwą.
Cebule pokrój w piórka, posiekaj czosnek, szynkę pokrój w kostkę, zetrzyj na tarce ser. Na maśle podsmaż szynkę, następnie dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.
Całość oprósz solą, pieprzem i przełóż na ziemniaki, nastaw piekarnik na 180 stopni C. Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż nie będzie grudek. Następnie stopniowo wlewaj mleko, stale mieszając.
Gdy sos będzie gęsty, wsyp gałkę muszkatołową i szczyptę soli, pieprzu, ponownie wymieszaj i przelej do naczynia żaroodpornego. Całą zapiekankę oprósz startym serem, możesz dodać również posiekany szczypiorek, wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut, smacznego.
Przepisy Strzelczyka są proste, ale niezwykle smaczne. Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki obiad- tu poznasz przepis na ziemniaki zapiekane w sosie pieczarkowo- porowym. Tomasz Strzelczyk niedawno podzielił się także przepisem na golonkę po polsku, jest soczysta i niezwykle delikatna.
![Sos beszamelowy](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/7qrGjEF9h6clSPfINA8kZO/b07f85b9d94fd4a6e9767c78d6d59a7a/sos_beszamelowy.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czym zagęścić zupę? Zapomnij o mące i śmietanie, jest coś lepszego
1 krok i kotlety schabowe wyjdą bardziej delikatne i soczyste. Polecają go doświadczone kucharki
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)