Strzelczyk pokazał, jak zrobić zapiekankę proboszcza. W roli głównej szynka i ziemniaki
Zapiekanka proboszcza według przepisu Tomasza Strzelczyka to pomysł na tani, sycący i smaczny obiad dla całej rodziny. Zapiekankę przygotujesz z kilku prostych składników, a każdy będzie prosił o dokładkę.
Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA możemy poznać wiele ciekawych i prostych przepisów na wyśmienite dania. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule. Tomasz Strzelczyk dzieli się z fanami swoimi patentami na szybkie obiady, kolacje i dania na większe uroczystości, w tym właśnie na pyszną zapiekankę.
Zapiekanka proboszcza przepisu Tomasza Strzelczyka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jest również naprawdę tania. Potrzebujemy kilograma młodych ziemniaków, kilku plastrów ulubionej szynki, cebulę, czosnek i kawałek żółtego sera. Możemy dodać również posiekany szczypiorek dla podbicia smaku.
Przysłowiową wisienką na torcie jest aksamitny sos beszamelowy, który z zapiekanką łączy się doskonale. Sos na bazie masła, mąki i mleka koniecznie doprawmy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, w ten sposób nadamy mu charakteru. Zapiekanka będzie gotowa po 25 minutach pieczenia.
Zapiekanka proboszcza z ziemniakami, szynką i beszamelem
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
2 cebule czerwone
3 ząbki czosnku
200 g szynki wieprzowej lub drobiowej w plastrach
ok. 50 g sera żółtego w kostce
szczypiorek (opcjonalnie)
masło klarowane do smażenia
olej lub oliwa z oliwek
Składniki na sos beszamelowy:
400 ml mleka
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
sól, pieprz
Jak zrobić zapiekankę proboszcza przepisu Tomasza Strzelczyka?
Ziemniaki obierz, pokrój w grubsze plastry i włóż do garnka, wlej wodę, dodaj sól i ugotuj do miękkości, odcedź, odparuj i od razu przełóż do wysmarowanego olejem lub oliwą.
Cebule pokrój w piórka, posiekaj czosnek, szynkę pokrój w kostkę, zetrzyj na tarce ser. Na maśle podsmaż szynkę, następnie dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę.
Całość oprósz solą, pieprzem i przełóż na ziemniaki, nastaw piekarnik na 180 stopni C. Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż nie będzie grudek. Następnie stopniowo wlewaj mleko, stale mieszając.
Gdy sos będzie gęsty, wsyp gałkę muszkatołową i szczyptę soli, pieprzu, ponownie wymieszaj i przelej do naczynia żaroodpornego. Całą zapiekankę oprósz startym serem, możesz dodać również posiekany szczypiorek, wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut, smacznego.
Przepisy Strzelczyka są proste, ale niezwykle smaczne. Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki obiad- tu poznasz przepis na ziemniaki zapiekane w sosie pieczarkowo- porowym. Tomasz Strzelczyk niedawno podzielił się także przepisem na golonkę po polsku, jest soczysta i niezwykle delikatna.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czym zagęścić zupę? Zapomnij o mące i śmietanie, jest coś lepszego
1 krok i kotlety schabowe wyjdą bardziej delikatne i soczyste. Polecają go doświadczone kucharki
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube