Smakosze.pl
Zraziki wołowe Tomasza Strzelczyka

Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk przypomniał przepis na zapomniany hit PRL-u. Młodzi praktycznie go nie znają

2 Października 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zraziki wołowe były popularną w czasach PRL-u potrawą mięsną. Tomasz Strzelczyk zaproponował swoją interpretację przysmaku, formując mieloną łopatkę wołową w cieniutkie kotleciki. Podał je z ziemniakami i smażonymi pieczarkami z cebulką. Spróbujcie koniecznie — danie spodoba się całej rodzinie.

Bryzole, czyli zraziki wołowe dawniej przyrządzano z polędwicy. Tomasz Strzelczyk proponuje przygotowanie ich z nieco tańszego mięsa, czyli łopatki. Kucharz mieli je w maszynce i rozpłaszcza przed smażeniem. Znacznie skraca w ten sposób czas przygotowania rarytasu — kiedyś polędwicę krojono w cieniutkie plasterki. Zobaczcie, jak prosto można zrobić pyszny obiad.

Grzyb, który smakuje jak kurczak

Rozpoznajesz grzyb ze zdjęcia? Wiele osób go pomija, a smakuje jak kurczak

CZYTAJ DALEJ

Przepis na bryzole, czyli wołowe zraziki

Składniki:

  • 600 g łopatki wołowej

  • 1 jajo

  • 300 g pieczarek

  • 1 duża cebula

  • 400-500 g ugotowanych ziemniaków, ciepłych

  • mąka pszenna do oprószania

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić zraziki wołowe? Patent Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych

Mięso kroimy na niewielkie kawałki i mielimy je w maszynce. Dodajemy nieco soli i pieprzu oraz jajo. Wyrabiamy całość. Pieczarki oczyszczamy i kroimy je na mniejsze kawałki np. na połówki, jeśli nie są bardzo duże.

Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie rumienimy grzyby. Następnie wrzucamy cebulę i smażymy na większym ogniu. Solimy całość, a gdy cebula zmięknie, przenosimy zawartość patelni do miski.

Delikatnie oprószamy mąką papier do pieczenia, a na nim układamy uformowane z mięsa kulki. Posypujemy odrobiną mąki pszennej, po czym spłaszczamy dłonią na cienkie placuszki.

Przenosimy je na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smażymy po pół minuty z każdej strony. Zraziki układamy na talerzach wraz z tłuczonymi ziemniakami i ponownie ogrzaną cebulką z pieczarkami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania obiadowe. Wypróbujcie śląską roladę oraz prostą, lecz smaczną karkówkę pieczoną z cebulą. Rodzina będzie zachwycona i zje ze smakiem.

Zraziki wołowe świetnie smakują z ziemniakami

canva/rlat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >