Strzelczyk przypomniał przepis na zapomniany hit PRL-u. Młodzi praktycznie go nie znają
![Zraziki wołowe Tomasza Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/1920/ri_Y_Bf_V_Zt4_Fv9_HS_Wh_SI_0fo_Zraziki_wolowe_Tomasza_Strzelczyka_baa3b870cd.jpg)
Zraziki wołowe były popularną w czasach PRL-u potrawą mięsną. Tomasz Strzelczyk zaproponował swoją interpretację przysmaku, formując mieloną łopatkę wołową w cieniutkie kotleciki. Podał je z ziemniakami i smażonymi pieczarkami z cebulką. Spróbujcie koniecznie — danie spodoba się całej rodzinie.
Bryzole, czyli zraziki wołowe dawniej przyrządzano z polędwicy. Tomasz Strzelczyk proponuje przygotowanie ich z nieco tańszego mięsa, czyli łopatki. Kucharz mieli je w maszynce i rozpłaszcza przed smażeniem. Znacznie skraca w ten sposób czas przygotowania rarytasu — kiedyś polędwicę krojono w cieniutkie plasterki. Zobaczcie, jak prosto można zrobić pyszny obiad.
Przepis na bryzole, czyli wołowe zraziki
Składniki:
600 g łopatki wołowej
1 jajo
300 g pieczarek
1 duża cebula
400-500 g ugotowanych ziemniaków, ciepłych
mąka pszenna do oprószania
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić zraziki wołowe? Patent Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych
Mięso kroimy na niewielkie kawałki i mielimy je w maszynce. Dodajemy nieco soli i pieprzu oraz jajo. Wyrabiamy całość. Pieczarki oczyszczamy i kroimy je na mniejsze kawałki np. na połówki, jeśli nie są bardzo duże.
Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie rumienimy grzyby. Następnie wrzucamy cebulę i smażymy na większym ogniu. Solimy całość, a gdy cebula zmięknie, przenosimy zawartość patelni do miski.
Delikatnie oprószamy mąką papier do pieczenia, a na nim układamy uformowane z mięsa kulki. Posypujemy odrobiną mąki pszennej, po czym spłaszczamy dłonią na cienkie placuszki.
Przenosimy je na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smażymy po pół minuty z każdej strony. Zraziki układamy na talerzach wraz z tłuczonymi ziemniakami i ponownie ogrzaną cebulką z pieczarkami. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania obiadowe. Wypróbujcie śląską roladę oraz prostą, lecz smaczną karkówkę pieczoną z cebulą. Rodzina będzie zachwycona i zje ze smakiem.
![Zraziki wołowe świetnie smakują z ziemniakami](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/1nDBJIwzTmPzhTROpCtdZL/367a065168732c039290d308b18764ed/Zraziki_wo__owe___wietnie_smakuj___z_ziemniakami.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co dodać do rosołu, by miał lepszy smak? Wachowicz zaskakuje wszystkich 1 składnikiem
Jak zrobić masło ziołowe? Doskonały dodatek do pieczywa, mięs i ryb
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)