Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk wziął młodą kapustę i zrobił gołąbki bez zawijania. Ten przepis zasługuje na medal
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk wziął młodą kapustę i zrobił gołąbki bez zawijania. Ten przepis zasługuje na medal

3 czerwca 2024

Przepis od Tomasza Strzelczyka na obiad zawsze się sprawdza. Tym razem znany kucharz zrobił gołąbki bez zawijania z młodej kapusty. Danie zachwyca smakiem, dlatego sprawdź je choćby dziś. Na pewno nie pożałujesz.

Takie gołąbki zjesz z przyjemnością

Gołąbki są lubianym daniem obiadowym. Zwykle mięso mielone z dodatkiem ryżu, zawija się w liście kapusty . To najpopularniejszy sposób na ten apetyczny obiad.

Jednak Tomasz Strzelczyk proponuje to danie w innym wydaniu. Znany kucharz przyrządza gołąbki bez zawijania z młodej kapusty .

Efekt jest pyszny, a przygotowanie dania szybkie. Młoda kapusta od razu jest szatkowana i łączona z mięsem mielonym . Dlatego skorzystaj z przepisu Tomasza Strzelczyka i podaj obiad, że palce lizać.

Przepis znanego kucharza możesz zobaczyć na jego kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

gołąbki
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA
Mieszam 2 składniki i wkładam do lodówki. Tak dobrej chałwy nie kupisz w żadnym sklepie

Jak zrobić gołąbki bez zawijania z młodej kapusty?

Składniki:

  • ½ główki młodej kapusty
  • 700 g mielonej wieprzowiny
  • 60 g kaszy pęczek
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie gołąbków zacznij od posiekania młodej kapusty i przełożenia jej do miski. Kapustę trzeba mieszać ręcznie i ją wygniatać . Dzięki temu warzywo zmięknie. Do miski dołóż mięso mielone, ugotowaną kaszę pęczak i wbij 2 jajka.

Teraz dodaj posiekany koperek i natkę pietruszkę. Dołóż też drobno pokrojoną cebulę. Możesz ją też podsmażyć na patelni . Dopraw solą, pieprzem i wyrabiaj masę. Po kilku minutach wyrabiania masa powinna stężeć. Odstaw ją na chwilę na bok.

Gołąbki inne niż zwykle od Tomasza Strzelczyka

Pokrój ząbki czosnku. Wrzuć je do naczynia z passatą pomidorową. Wsyp zioła prowansalskie, dodaj ostrą musztardę, sól, pieprz i kminek. Wsyp jeszcze mąkę pszenną i składniki zblenduj na gładką masę. Teraz sos przelej do naczynia, w którym będziesz zapiekać gołąbki.

Z mięsnej masy formuj gołąbki i układaj w sosie. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Pamiętaj, by w połowie zapiekania gołąbki obrócić na drugą stronę .

Po wyjęciu danie posyp zieleniną. Danie smakuje rewelacyjnie i każdy smakosz zje je z przyjemnością. Pisaliśmy o tym, jak z robić mizerię niczym z restauracji. Radziliśmy też, jak przyrządzić apetyczny obiad z mięsa mielonego zawiniętego w rulon.

gołąbki
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/ODDASZFARTUCHA

Zdjęcia: screen YouTube/ODDASZFARTUCHA

Zamiast pomidorowej, robię na rosole tę zupę. Rodzina cały czas prosi o dokładki
Żadne racuchy czy naleśniki. Moje lekkie placuszki z malinami są od nich 100 razy lepsze
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy