Strzelczyk wziął młodą kapustę i zrobił gołąbki bez zawijania. Ten przepis zasługuje na medal
Przepis od Tomasza Strzelczyka na obiad zawsze się sprawdza. Tym razem znany kucharz zrobił gołąbki bez zawijania z młodej kapusty. Danie zachwyca smakiem, dlatego sprawdź je choćby dziś. Na pewno nie pożałujesz.
Takie gołąbki zjesz z przyjemnością
Gołąbki są lubianym daniem obiadowym. Zwykle mięso mielone z dodatkiem ryżu, zawija się w liście kapusty . To najpopularniejszy sposób na ten apetyczny obiad.
Jednak Tomasz Strzelczyk proponuje to danie w innym wydaniu. Znany kucharz przyrządza gołąbki bez zawijania z młodej kapusty .
Efekt jest pyszny, a przygotowanie dania szybkie. Młoda kapusta od razu jest szatkowana i łączona z mięsem mielonym . Dlatego skorzystaj z przepisu Tomasza Strzelczyka i podaj obiad, że palce lizać.
Przepis znanego kucharza możesz zobaczyć na jego kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić gołąbki bez zawijania z młodej kapusty?
Składniki:
- ½ główki młodej kapusty
- 700 g mielonej wieprzowiny
- 60 g kaszy pęczek
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kminku
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 700 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- sól
- pieprz
Przygotowanie gołąbków zacznij od posiekania młodej kapusty i przełożenia jej do miski. Kapustę trzeba mieszać ręcznie i ją wygniatać . Dzięki temu warzywo zmięknie. Do miski dołóż mięso mielone, ugotowaną kaszę pęczak i wbij 2 jajka.
Teraz dodaj posiekany koperek i natkę pietruszkę. Dołóż też drobno pokrojoną cebulę. Możesz ją też podsmażyć na patelni . Dopraw solą, pieprzem i wyrabiaj masę. Po kilku minutach wyrabiania masa powinna stężeć. Odstaw ją na chwilę na bok.
Gołąbki inne niż zwykle od Tomasza Strzelczyka
Pokrój ząbki czosnku. Wrzuć je do naczynia z passatą pomidorową. Wsyp zioła prowansalskie, dodaj ostrą musztardę, sól, pieprz i kminek. Wsyp jeszcze mąkę pszenną i składniki zblenduj na gładką masę. Teraz sos przelej do naczynia, w którym będziesz zapiekać gołąbki.
Z mięsnej masy formuj gołąbki i układaj w sosie. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Pamiętaj, by w połowie zapiekania gołąbki obrócić na drugą stronę .
Po wyjęciu danie posyp zieleniną. Danie smakuje rewelacyjnie i każdy smakosz zje je z przyjemnością. Pisaliśmy o tym, jak z robić mizerię niczym z restauracji. Radziliśmy też, jak przyrządzić apetyczny obiad z mięsa mielonego zawiniętego w rulon.
Źródło: YouTube/ODDASZFARTUCHA
Zdjęcia: screen YouTube/ODDASZFARTUCHA