Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam 2 składniki i wkładam do lodówki. Tak dobrej chałwy nie kupisz w żadnym sklepie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 03.06.2024 11:12

Mieszam 2 składniki i wkładam do lodówki. Tak dobrej chałwy nie kupisz w żadnym sklepie

chałwa
Fot. Canva/oksanashufrych

Tradycyjna chałwa robiona jest z nasion sezamu i karmelu. Kusi smakiem i sprawia, że tak chętnie po nią sięgamy. Jednak ja chałwę robię w wyjątkowo prosty sposób w domu. Smakuje dużo lepiej, niż ta kupiona w sklepie. 

Chałwa robiona w domu najlepsza

Lubisz chałwę? Jej smak śni mi się po nocach. Słodka i z przeróżnymi dodatkami jest doskonałą propozycją na deser. Na rynku jest szeroki wybór tego słodkiego produktu. Są chałwy pistacjowe, sezamowe, migdałowe, kokosowe, a nawet z dodatkiem truskawek czy kokosu.

Zwykle chałwę kupowałam w sklepach, ale odkąd dostałam ten przepis, robię ją we własnej kuchni. Jest dużo smaczniejsza od kupnej chwały. Do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Mieszam nasiona słonecznika i płynny miód. Wychodzi chałwa, że palce lizać. Poniżej znajdziesz przepis na ten pyszny deser.

chałwa
Fot. Canva/RobertoDavid
Zamiast pomidorowej, robię na rosole tę zupę. Rodzina cały czas prosi o dokładki

Jak zrobić domową chałwę z 2 składników?

Składniki:

  • 300 g łuskanych nasion słonecznika
  • 100 g płynnego miodu

Przygotowanie chałwy zacznij od podprażenia ziaren słonecznika na suchej patelni. Ziarna powinny się zarumienić, wówczas przesyp je na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Następnie słonecznika zmiel na drobną masę. Możesz użyć blendera lub młynka do kawy. 

Teraz do zmielonych nasion wlej miód i wymieszaj składniki. Powinna powstać masa, która przypomina plastelinę. Masę wyłóż do formy wyłożonej wcześniej folią spożywczą. Wszystko dociśnij. Formę wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia możesz już ją podawać.

Dodatki są pysznym pomysłem

Do chwały możesz też dodać aromat waniliowy, orzechy włoskie i migdały. Sprawdzą się tu też bakalie i kawałki czekolady. Tak przyrządzona chałwa będzie smakować każdemu łasuchowi. Za każdym razem możesz robić ją z innymi dodatkami.

Jest pyszna, zdrowa, naturalna i prosta w przygotowaniu. Jednak należy pamiętać, że zawiera sporo tłuszczu i jest przy tym kaloryczna. Jednak zawiera też dużą dawkę witaminy E dzięki nasionom słonecznika i tym samym opóźnia procesy starzenia się skóry. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kebab z przepisu Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy też przepis na ciasto truskawkowe, które zjesz ze smakiem. 

chałwa
Fot. Canva/Yuliia Chyzhevska

Źródło: pysznosci.pl