Zamiast pomidorowej, robię na rosole tę zupę. Rodzina cały czas prosi o dokładki
Jaką zupę ugotować na obiad? Wiele osób powie, że pomidorową. Jednak ja gotuję zupełnie inną zupę. Robię ją na rosole, dodaję pyszne produkty, a efekt zdumiewa. Wychodzi sycąca zupa dla całej rodziny.
Zupa gyros pełna smaku
Zupy są ważnym elementem naszej diety. Dostarczają nam energii, nawadniają i są pożywne. Ostatnio gotuję zupę, która doskonale syci i jeszcze lepiej smakuje. Gotuję ją na rosole, ale pełna jest też wybornych składników. Do zupy dodaję pierś z kurczaka, pieczarki i paprykę.
Wychodzi smaczna i sycąca zupa gyrosowa. U mnie w domu cieszy się dużym powodzeniem i każdy sięga po dokładkę. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Posmakuj ze mną. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
Żadne racuchy czy naleśniki. Moje lekkie placuszki z malinami są od nich 100 razy lepszeJak ugotować zupę gyros?
Składniki:
- 600 g filetu z kurczaka
- 5 pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka pomidorów
- 5 trójkątnych serków topionych
- 3 łyżki oleju
- ½ litra rosołu
- 5 łyżeczek przyprawy gyros
- 3 łyżeczek słodkiej papryki
- tymianek
- śmietana 30%
- opcjonalnie starty żółty ser
Przygotowanie zupy zacznij od podsmażenia pokrojonego w kostkę kurczaka. Wsyp przyprawę gyros, tymianek, pieprz i słodką paprykę. Wymieszaj składniki i smaż 5 minut. Dodaj pokrojone pieczarki, cebulę i paprykę. Smaż pod przykryciem jeszcze 20 minut.
Po tym czasie wlej rosół i dołóż pomidory w puszce. Dodaj serki topione, wymieszaj składniki i dołóż wyciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach dodaj śmietanę, wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut. Następnie nalej do talerzy. Możesz posypać startym żółtym serem.
Zupa, którą polubi cała rodzina
Zupa gyrosowa jest pożywna, smaczna i wystarczy nawet za cały obiad. Często ją gotuję, bo rodzina się nią zajada i sięga po dokładki. Zupa ma dość ostry smak i jest jeszcze lepsza po ponownym podgrzaniu. Dlatego każdemu polecam przepis na zupę gyros.
Smakuje i syci na wiele godzin. Wypróbuj tę recepturę w swojej kuchni i zrób danie, które każdy zje ze smakiem. Zupę zrobisz w prosty i szybki sposób. Pisaliśmy o mizerii z dodatkiem, który doda jej wyjątkowego smaku. Radziliśmy, jakiej przyprawy nie dodawać do zup.
Źródło: YouTube/Posmakujzemną
Zdjęcia: screen YouTube/Posmakujzemną