Smakosze.pl Restauracje Strzelczyk zjadł gigantycznego schabowego w Zakopanem. Jego cena przyjemnie zaskakuje
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Strzelczyk zjadł gigantycznego schabowego w Zakopanem. Jego cena przyjemnie zaskakuje

18 kwietnia 2024

Tomasz Strzelczyk, ceniony przez Polaków kucharz, rozszerza swoje zainteresowania w kierunku krytyki kulinarnej. W poszukiwaniu ciekawych miejsc trafił do restauracji w Zakopanem, gdzie miło zaskoczyły go nie tylko dania, lecz także ich cena.

Schabowy za 28 złotych

Ile powinien kosztować kotlet schabowy? Patrząc na ceny w polskich restauracjach wydawać się może, że to bardzo niekonkretne pytania. W niektórych miejscach czterdzieści złotych nie jest niczym zadziwiającym, gdzie indziej dopiero ostatnia fala inflacji wymusiła wzrost cen powyżej 20-22 złotych. Jednak turystyczne lokalizacje zdają się zachęcać restauratorów do podwyższania cen.

Dlatego odkryciem dla Tomasza Strzelczyka było odkrycie w Zakopanem. Stolica polskich Tatr nie cieszy się raczej dobrą sławą, jeśli chodzi o gastronomię . Jedzenie jest tu często albo bardzo drogie, albo szybkie i przyrządzane niechlujnie, z jedynie odległą inspiracją tradycjami Podhala. Zdarza się też, że jedno i drugie występuje naraz.

kwaśnica na krupówkach
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Rodzina non stop prosi mnie o to ciasto. Nie ma w nim grama cukru

Strzelczyk odkrywa restauracje

Być może właśnie dlatego było to jedno z pierwszych miejsc, w których Tomasz Strzelczyk dał się przyłapać poza własną kuchnią . Wybór rodzaju jedzenia nie był także przypadkowy. Kucharz znany z dobrych przepisów na tradycyjne polskie dania sięgnął po schabowego i kwaśnicę w restauracji, którą zachwalali liczni goście.

Kucharza, który właśnie zszedł z Gubałówki i poszukiwał miejsca na dobry, rozgrzewający posiłek, skusiła restauracja Schronisko Krupówki . Jak twierdzi Strzelczyk, wybrał ją po dobrych ocenach w Google'u i licznych komentarzach, które zachwalają miejscowego schabowego. Rzeczywiście, już potykacz wystawiony na deptak zachwala: „Ogromny schabowy – 28 PLN w zestawie”.

Śmieszna cena

Czy może to jednak być dobra rekomendacja? Zachęcanie niską ceną podstawowego zestawu obiadowego należy do repertuaru barów różnej klasy i nie zawsze wiąże się z jakością posiłku . Można nawet przytoczyć obiegową mądrość, że jeśli chcemy dużo, tanio i dobrze, musimy zdecydować się na wybrane dwie z tych trzech wartości.

Dlatego Strzelczyk był przyjemnie zaskoczony.

Kwaśnica, zestaw surówek, schabowy i kompocik – sześćdziesiąt trzy złote. Śmieszna cena. Sezonu nie ma, a tu jest zawsze pełno – zauważył kucharz.

Był też zadowolony z kwaśnicy:

Ona jest bardzo esencjonalna, nie jest to jakiś rosół bez smaku – to już widać. Co tu dużo mówić, jest delikatnie kwaskowa, czuć kmin, który jest tutaj dodany, nie rozgotowane ziemniaki i wkładka z wędzonych żeberek, kość odchodzi sama od mięsa. Rewelacja – podsumował.

Podobny zachwyt wzbudził również schabowy – tak duży, że zajmował całą powierzchnię talerza.

Panierka megachrupiąca, bardzo delikatna, dobrze przyprawione mięso – to jest podstawa przy dobrym schabowym.

Nie wszyscy jednak podzielają zachwyt Strzelczyka, zwłaszcza w kontekście ceny.

Serio uważasz że 63 zł za obiad do śmieszna cena? Gratuluję dochodów. U mnie w okolicy są knajpy gdzie za obiad dwudaniowy z kompotem płaci się 22 zł i są to bardzo dobre obiady – zauważył jeden z komentujących.

Inny Dodał:

Jak patrzę na  ten kotlet to przypominają mi sie slowa znajomego do teściowej,kotlet moze i duży ale cienki jak naleśnik (pisownia oryginalna – red.)

Gwiazdor youtube'a wyszedł jednak zadowolony i polecił Schronisko Krupówki głodnym bywalcom Zakopanego. Jak zauważył, nawet w niskim sezonie lokal cieszy się popularnością . Po jego rekomendacji o stolik raczej nie będzie łatwiej.

Wypróbuj też przepisy na wiosenną surówkę z rzodkiewki i placki ziemniaczane na smalcu .

schabowy na krupówkach
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Kładę ciastka na formę i zalewam je tym napojem. Ten deser to hit w mojej rodzinie
Jakich produktów nie należy mrozić? Lista zaskoczy niemal każdego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy