Kładę ciastka na formę i zalewam je tym napojem. Ten deser to hit w mojej rodzinie
Słodki, lekki i potrójnie pomarańczowy – taki jest ten deser. Szybkie ciasto bez pieczenia wykorzystuje dwa dostępne we wszystkich sklepach produkty, których większość z nas nigdy nie spodziewałaby się w domowej produkcji torcie.
Ciasto z delicjami
Choć Delicje wydają się polskim specjałem z dawnych receptur fabryki Wedla, były raczej polską mutacją ciastek, które po angielsku nazywają się Jaffa. Nazwane tak zostały od miasta, a dziś dzielnicy Tel-Awiwu, kojarzącej się z produkcją pomarańczy. Dlatego pomarańczowy to oryginalny smak tych ciastek, dziś występujących w rozmaitych wariantach.
Podobnie z pomarańczowym smakiem kojarzymy Fantę – słodki napój z kwaskowym i goryczkowym posmakiem, który zawdzięcza ona właśnie śródziemnomorskim owocom. Ze skojarzenia tych faktów rodzi się pomysł na mocno pomarańczowe ciasto, o słodyczy zbalansowanej przez gorzką czekoladę i delikatny śmietankowy krem.
Rodzina non stop prosi mnie o to ciasto. Nie ma w nim grama cukruCiasto fantowe
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Cookrate - Cakes, gdzie pomysłem na dekorację tego ciasta bez pieczenia jest dodatkowa porcja delicji. Ten element może jednak zaburzać proporcje słodyczy i ich mniej słodkiego tła, należy więc podejść do takich dekoracji co najmniej oszczędnie.
Składniki
- 200 g delicji pomarańczowych
- 0,5 l fanty
- 300 g mascarpone
- 80 g cukru pudru
- 400 ml śmietany kremówki
- Skórka i sok z dużej, soczystej pomarańczy
- 45 g skrobi kukurydzianej
- 120 g gorzkiej czekolady
- 30 ml oleju
Pomarańczowy deser bez pieczenia
Na dnie formy wysmarowanej papierem do pieczenia gęsto układamy delicje biszkoptami do dołu. W misce miksujemy mascarpone z cukrem pudrem, aż zmieni się w puszystą masę. Dodajemy śmietanę kremówkę i jeszcze raz ubijamy. Na końcu dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Dobrze połączoną masę wykładamy na ciastka i dokładnie wyrównujemy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
W rondelku podgrzewamy fantę. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie łączymy produkty rózgą, aż zagęszczą się w masę zbliżoną do budyniu. Masę wylewamy na ciasto, studzimy do temperatury pokojowej i znów odstawiamy na pół godziny do lodówki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dzieląc ją wcześniej na kawałki, by przyspieszyć proces. Kiedy będzie się roztapiać, dodajemy neutralny w smaku olej roślinny i mieszamy na płynną, dobrze połączoną masę. Wylewamy ją na stężałą warstwę fanty, dodajemy ewentualne dekoracje i znów studzimy do temperatury pokojowej. Ciasto powinno stać w lodówce nie krócej niż dwie godziny.
Wypróbuj też przepis na ciasto bakaliowe bez cukru i dowiedz się, jakie produkty nie nadają się do mrożenia.