Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kładę ciastka na formę i zalewam je tym napojem. Ten deser to hit w mojej rodzinie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.04.2024 11:41

Kładę ciastka na formę i zalewam je tym napojem. Ten deser to hit w mojej rodzinie

ciasto z fantą
fot. youtube.com/cakes.cookrate

Słodki, lekki i potrójnie pomarańczowy – taki jest ten deser. Szybkie ciasto bez pieczenia wykorzystuje dwa dostępne we wszystkich sklepach produkty, których większość z nas nigdy nie spodziewałaby się w domowej produkcji torcie.

Ciasto z delicjami

Choć Delicje wydają się polskim specjałem z dawnych receptur fabryki Wedla, były raczej polską mutacją ciastek, które po angielsku nazywają się Jaffa. Nazwane tak zostały od miasta, a dziś dzielnicy Tel-Awiwu, kojarzącej się z produkcją pomarańczy. Dlatego pomarańczowy to oryginalny smak tych ciastek, dziś występujących w rozmaitych wariantach.

Podobnie z pomarańczowym smakiem kojarzymy Fantę – słodki napój z kwaskowym i goryczkowym posmakiem, który zawdzięcza ona właśnie śródziemnomorskim owocom. Ze skojarzenia tych faktów rodzi się pomysł na mocno pomarańczowe ciasto, o słodyczy zbalansowanej przez gorzką czekoladę i delikatny śmietankowy krem.

gotowe ciasto z delicjami
fot. youtube.com/cakes.cookrate
Rodzina non stop prosi mnie o to ciasto. Nie ma w nim grama cukru

Ciasto fantowe

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Cookrate - Cakes, gdzie pomysłem na dekorację tego ciasta bez pieczenia jest dodatkowa porcja delicji. Ten element może jednak zaburzać proporcje słodyczy i ich mniej słodkiego tła, należy więc podejść do takich dekoracji co najmniej oszczędnie.

Składniki

  • 200 g delicji pomarańczowych
  • 0,5 l fanty 
  • 300 g mascarpone
  • 80 g cukru pudru
  • 400 ml śmietany kremówki
  • Skórka i sok z dużej, soczystej pomarańczy
  • 45 g skrobi kukurydzianej
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 30 ml oleju

Pomarańczowy deser bez pieczenia

Na dnie formy wysmarowanej papierem do pieczenia gęsto układamy delicje biszkoptami do dołu. W misce miksujemy mascarpone z cukrem pudrem, aż zmieni się w puszystą masę. Dodajemy śmietanę kremówkę i jeszcze raz ubijamy. Na końcu dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Dobrze połączoną masę wykładamy na ciastka i dokładnie wyrównujemy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.

W rondelku podgrzewamy fantę. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie łączymy produkty rózgą, aż zagęszczą się w masę zbliżoną do budyniu. Masę wylewamy na ciasto, studzimy do temperatury pokojowej i znów odstawiamy na pół godziny do lodówki.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dzieląc ją wcześniej na kawałki, by przyspieszyć proces. Kiedy będzie się roztapiać, dodajemy neutralny w smaku olej roślinny i mieszamy na płynną, dobrze połączoną masę. Wylewamy ją na stężałą warstwę fanty, dodajemy ewentualne dekoracje i znów studzimy do temperatury pokojowej. Ciasto powinno stać w lodówce nie krócej niż dwie godziny.

Wypróbuj też przepis na ciasto bakaliowe bez cukru i dowiedz się, jakie produkty nie nadają się do mrożenia.

wyciskanie pomarańczy
fot. youtube.com/cakes.cookrate