Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk zrobił schabowego bez grama mięsa. Wziął składnik, który pomijamy
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk zrobił schabowego bez grama mięsa. Wziął składnik, który pomijamy

4 sierpnia 2024

Schabowy od Strzelczyka nie zawiera w ogóle mięsa. Ma za to mnóstwo smaku i jest przyjemnie chrupiący. Znany kucharz to pyszne danie robi z rzadko używanego produktu. Takie danie zrób i ty, bo warto poznać ten smak.

Jak smakuje schabowy bez mięsa?

Miłośnicy kotletów schabowych uwielbiają soczyste mięso i chrupiącą panierkę . Takie danie z ziemniakami i kapustą jest wciąż uwielbiane. Jednak czy schabowy bez mięsa też może smakować? Tak i to jeszcze jak! Jeśli przyrządza go Tomasz Strzelczyk, to nawet schabowy nie potrzebuje mięsa.

Znany kucharz do przygotowania też apetycznego dania używana dość rzadko używanego warzywa. Strzelczyk sięga po bakłażana, który jest mniej popularny od lubianej cukinii, czy kalafiora . Przepis na schabowego bez mięsa znajdziesz na kanale YouTube Tomasza Strzelczyka-ODDASZFARTUCHA. Stamtą pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

schabowe
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA
Dodaję do rosołu. Łyżka produktu wystarczy, by wzmocnić jego smak i aromat

Jak zrobić schabowego bez mięsa z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • ¼  szklanki oliwy
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • mąka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • parmezan

Bakłażany ponakłuwaj widelcem przed włożeniem do piekarnika . Ten zabieg sprawi, że nie wybuchną. Warzywa wrzuć na blachę i polej oliwą. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut . Po upieczeniu bakłażany wyjmij i poczekaj, by ostygły.

Warzywa obierz, zostaw ogonki i rozpłaszcz widelcem na ręczniku papierowym. Nadmiar soku odsącz ręcznikiem. Bakłażany z dwóch stron dopraw solą i pieprzem ziołowym. Warzywa oprósz mąką i zanurz w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej . Tomasz Strzelczyk używa panierki panko.

Bakłażany pysznie udają schabowego

Schabowe z bakłażana smaż na średnio rozgrzanym tłuszczu. Panierka powinna być pięknie zarumieniona . Potem złap za ogonek i przewróć na drugą stronę. Na gorące bakłażany wsyp parmezan. Takie schabowe be mięsa są chrupiące i wyjątkowo pyszne.

Bakłażany są niezwykle kremowe i delikatne w środku. Aromatyczny parmezan i pieprz ziołowy dopełniają całości . To danie to prawdziwe niebo w gębie. Dlatego skorzystaj z przepisu Tomasza Strzelczyka na schabowe bez mięsa. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszną chałwę z zaledwie 2 składników. Podawaliśmy przepis na znakomitą sałatkę z kabanosów.

schabowe
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA
Zapomnij o ketchupie. Musztarda z cukinii jest 100 razy lepsza
Zrób 4 dni przed kiszeniem. Kapusta nie będzie gorzka
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy