Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrób 4 dni przed kiszeniem. Kapusta nie będzie gorzka
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.08.2024 06:00

Zrób 4 dni przed kiszeniem. Kapusta nie będzie gorzka

kiszona kapusta
Fot. Canva/octra

Domowa kiszona kapusta ma wyjątkowy smak i jest bardzo zdrowa. Jednak jak ją zrobić, by nie była gorzka? Pewna czynność i czas mają tu kluczowe znaczenie. Zdradzamy tajniki na przygotowanie pysznej kiszonej kapusty. 

Kiszona kapusta najlepsza i najzdrowsza

Kiszona kapusta jest pysznym dodatkiem do obiadu, składnikiem bigosu i kapuśniaku. Najlepsza kiszona kapusta to ta domowa. Niepowtarzalny smak i dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia to cechy, które wyróżniają kiszoną kapustę. Jej jedzenie pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i wątrobę.

Wiele osób samodzielnie kisi kapustę. Niestety zdarza się, że po ukiszeniu ma ona gorzki smak. Czy można temu zapobiec? Tak, ale trzeba przestrzegać pewnych zasad. Efekt będzie znakomity. Kiszona kapusta pełna smaku zachwyci każdego. 

kiszona kapusta
Fot. Canva/Ockra
Ten przepis na chałwę dostałem od kolegi. Robię ją z 2 składników

Jak zrobić kiszoną kapustę?

Do kiszenia używamy białej kapusty. Kapustę ukisić możemy w słoikach. To dobry sposób dla osób, które nie mają chłodnej piwniczki. Tak ukiszoną kapustę trzymamy w lodówce i jemy na bieżąco. Jeśli dysponujemy zimną piwnicą, to kapustę warto kisić w drewnianej beczce lub kamionkowym naczyniu. 

Do kiszenia używamy soli kamiennej himalajskiej. Do kapusty można dodać też kilka marchewek. Pasują do niej też ziarna gorczyca, kminek, koperek, liść laurowy i ziele angielskie. Jednak jak zrobić kiszoną kapustę, by nie była gorzka? Jedna zasada ma kluczowe znaczenie. 

Kiszona kapusta nie będzie gorzka

Na 4 dni przed szatkowaniem kapusty należy umieścić główkę kapusty w ciemnym pomieszczeniu. Temperatura w nim powinna wynosić około 15 stopni Celsjusza. Po upływie 4 dni kapustę można już poszatkować. Dzięki braku światła w warzywie zanika chlorofil i związki siarki.

To właśnie one są odpowiedzialne za niezbyt przyjemny zapach kapusty i gorzki smak. Dlatego warto zastosować ten zabieg przed szatkowaniem kapusty. Dzięki temu gorzki smak odejdzie w niepamięć. Pisaliśmy o tym, jakich produktów nie warto jeść na śniadanie. Podawaliśmy przepis na smaczne kotlety z cukinii. 

kiszona kapusta
Fot. Canva/daffodilred

Źródło: aniagotuje.pl