Zapomnij o ketchupie. Musztarda z cukinii jest 100 razy lepsza
Potrzebujesz pysznego dodatku do kanapek, obiadu, czy przekąsek? Zrób musztardę z cukinii. Będzie jak znalazł przez cały rok. Wzbogaci smak potraw i sprawi, że zjesz je z apetytem.
Musztarda z cukinii zastąpi keczup
Używasz keczupu do kiełbasek, kanapek i innych przekąsek? A może robisz keczup z cukinii? Teraz możesz przygotować musztardę z cukinii. Zrobisz ją samodzielnie w swojej kuchni. Znajdzie się w niej też czosnek, sos sojowy i ocet winny.
Musztarda z cukinii pasuje do wielu dań i dodaje im smaku. Przepis gwarantuje pyszny i wyrazisty, naturalny produkt. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Damian Kuchnia od Kuchni. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Pakuję do worka pokrojone ziemniaki i jajka i wrzucam do wrzątku. To danie to hitJak zrobić musztardę z cukinii?
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 cebule
- główka czosnku
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki soli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek octu winnego
- 1 ½ szklanki musztardy sarapskiej
- olej do smażenia
Przygotowanie musztardy zacznij od obrania cukinii i pozbycia się gniazd nasiennych. Zetrzyj warzywo na tarce o dużych oczkach. Posyp ją solą, wymieszaj i odstaw na kwadrans. W tym czasie pokrój cebulę i posiekaj czosnek.
Do garnka wlej trochę oleju, rozgrzej go i dołóż cebulę. Smaż ją kilka minut i dodaj czosnek i smaż wszystko przez chwilę. Po chwili dołóż odciśniętą z soku cukinię. Gotuj do miękkości warzyw. Wymieszaj i gotuj jeszcze 25 minut na małym ogniu.
Musztarda z cukinii pyszna i uniwersalna
Po upływie tego czasu wszystko odparowujemy i potem blendujemy. Dodaj 1 łyżkę soli, wlej ocet winny, sos sojowy. Wsyp cukier i wymieszaj składniki. Teraz pora na dodanie musztardy sarepskiej, która jest dość ostra. Wymieszaj i odparuj. Zostaw do ostudzenia.
Następnie musztardę podgrzej raz jeszcze. Przełóż do wcześniej przygotowanych słoiczków. Zakręć słoiczki i ustaw do góry dnem. Taka musztarda z cukinii jest pyszna, dość ostra i aromatyczna. Będzie jak znalazł do kanapek, przekąsek i sosów. Pisaliśmy, co dodać do sernika, by wyszedł puszysty i nie opadał. Polecaliśmy też znakomity przepis na smażoną cukinię pełną smaku.