Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o ketchupie. Musztarda z cukinii jest 100 razy lepsza
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.08.2024 12:26

Zapomnij o ketchupie. Musztarda z cukinii jest 100 razy lepsza

musztarda z cukinii
Fot. YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Potrzebujesz pysznego dodatku do kanapek, obiadu, czy przekąsek? Zrób musztardę z cukinii. Będzie jak znalazł przez cały rok. Wzbogaci smak potraw i sprawi, że zjesz je z apetytem. 

Musztarda z cukinii zastąpi keczup

Używasz keczupu do kiełbasek, kanapek i innych przekąsek? A może robisz keczup z cukinii? Teraz możesz przygotować musztardę z cukinii. Zrobisz ją samodzielnie w swojej kuchni.  Znajdzie się w niej też czosnek, sos sojowy i ocet winny.

Musztarda z cukinii pasuje do wielu dań i dodaje im smaku. Przepis gwarantuje pyszny i wyrazisty, naturalny produkt. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Damian Kuchnia od Kuchni. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

cukinia
Fot. Canva/coramueller
Pakuję do worka pokrojone ziemniaki i jajka i wrzucam do wrzątku. To danie to hit

Jak zrobić musztardę z cukinii?

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • główka czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soli
  •  3 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek octu winnego
  • 1 ½ szklanki musztardy sarapskiej
  • olej do smażenia

Przygotowanie musztardy zacznij od obrania cukinii i pozbycia się gniazd nasiennych. Zetrzyj warzywo na tarce o dużych oczkach. Posyp ją solą, wymieszaj i odstaw na kwadrans. W tym czasie pokrój cebulę i posiekaj czosnek.

Do garnka wlej trochę oleju, rozgrzej go i dołóż cebulę. Smaż ją kilka minut i dodaj czosnek i smaż wszystko przez chwilę. Po chwili dołóż odciśniętą z soku cukinię.  Gotuj do miękkości warzyw. Wymieszaj i gotuj jeszcze 25 minut na małym ogniu.

Musztarda z cukinii pyszna i uniwersalna

Po upływie tego czasu wszystko odparowujemy i potem blendujemy. Dodaj 1 łyżkę soli, wlej ocet winny, sos sojowy. Wsyp cukier i wymieszaj składniki. Teraz pora na dodanie musztardy sarepskiej, która jest dość ostra. Wymieszaj i odparuj. Zostaw do ostudzenia.

Następnie musztardę podgrzej raz jeszcze. Przełóż do wcześniej przygotowanych słoiczków. Zakręć słoiczki i ustaw do góry dnem. Taka musztarda z cukinii jest pyszna, dość ostra i aromatyczna. Będzie jak znalazł do kanapek, przekąsek i sosów. Pisaliśmy, co dodać do sernika, by wyszedł puszysty i nie opadał. Polecaliśmy też znakomity przepis na smażoną cukinię pełną smaku. 

musztarda z cukinii
Fot. YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI