Przepis na surówkę z pora
Surówka jest wbrew pozorom ważną częścią obiadu. Idealna kompozycja smaków będzie wspaniałym dopełnieniem obiadu. Można ją zrobić z wielu warzyw. Warto sięgnąć m.in. po pora. Chociaż to warzywa bywa niedoceniane w kuchni, ale wiele niekwestionowanych zalet, zarówno tych smakowych, jak i zdrowotnych.
Jakie zalety ma por?
Por jest rośliną z rodziny czosnkowatych. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiły się już w Biblii, a do Polski dotarł wraz ze słynną królową Boną. Okazuje się, że to warzywo ma wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dlatego, dawniej było często wykorzystywane w medycynie ludowej (szerzej pisaliśmy o tym tutaj ).
Jest to warzywo niskokaloryczne , dlatego z powodzeniem może być jedzone przez osoby będące na diecie. Znajdziemy w nim również sporą dawkę błonnika oraz allicyny , która korzystnie wpływa na zmniejszenie ciśnienia tętniczego.
W jaki sposób można go wykorzystać w kuchni? Surowy doskonale odnajduje się w sałatkach i surówkach , zaś gotowany może być bazą dla tart, zup i sosów . Natomiast jego zdrowotne liście mogą być wykorzystane do prozdrowotnych naparów . Dziś polecamy Wam prostą i pyszn ą surówkę z porem w roli głównej. Idealnie sprawdzi się ona jako dodatek do mięsnego lub wegetariańskiego drugiego dania.
Przepis na surówkę z pora
Składniki:
-
1 por
-
1 jabłko
-
1 marchew
-
2 łyżki majonezu
-
2 łyżki kwaśnej śmietany
-
pieprz i sól do smaku
Sposób wykonania:
Obranego pora pokrój w cienkie talarki lub drobno posiekaj . Później umieść go w sitku, a następnie zalet wrzątkiem. Dokładnie odcedź go z wody i przełóż do dużej miski. Kilka razy zamieszaj por, tak aby szybciej przestygł. Dzięki temu zabiegowi warzywo będzie łagodniejsze w smaku. Jeśli jednak nie zależy Ci na takim efekcie, pomiń ten ostatni krok .
Obierz i zetrzyj na tarce jabłko oraz marchewkę. Umieść je w misce razem z porem. Zabierz się za przygotowanie sosu : połącz ze sobą śmietanę (lub jogurt naturalny) i majonez. Dodaj sos do surówki, a następnie wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj.
Całość dopraw solą i najlepiej świeżo mielonym pieprzem. Smak surówki doskonale podkręci również odrobina świeżej natki pietruszki .
Polecamy również przepis na obłędną surówkę z selera .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: dietetycy.org/AniaGotuje.pl/poradnik zdrowie
undefinedundefinedundefinedundefined